Daca marti iti aratam cum sa-ti mentii sanatatea articulatiilor indiferent de varsta, astazi vreau sa-ti dezvalui legatura nebanuita dintre consumul de oua si cancer.
Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.
Cum folosesc bacteriile intestinale ouale pentru proliferarea cancerului
Exista mai multe celule bacteriene in intestinul nostru decat celule care compun organismul nostru. De fapt, doar 10% din ADN-ul unei persoane este uman, restul fiind in microbiomul uman, adica totalitatea microbilor care traiesc in corpul nostru si pe suprafata sa.
Bacteriile intestinale si rolul lor in sanatatea organismului
Bacteriile din intestin servesc drept filtru atunci cand mancam, intrucat mancarea reprezinta cea mai mare expunere a noastra la mediu. Din punct de vedere tehnic, mancarea este un obiect strain pe care omul il introduce in corp zilnic. Iar metabolismul si absorbtia alimentelor se produc prin acest filtru de bacterii.
Daca mancam in principal carne, peste, branza, lapte si oua ne putem provoca adevarate ravagii in artere, ceea ce ne creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si deces. Despre aceasta legatura se stie de peste 40 de ani. Dar care este legatura dintre oua si cancer?
Efectele consumului de oua
Inca din anii `70 studiile au sugerat o corelatie intre consumul de oua si cancerul de colon. Dar aceste studii s-au bazat doar pe asa-numitele date ecologice, aratand ca tarile in care s-au consumat mai multe oua au avut tendinta de a inregistra rate mai mari de cancer. (Zhang J, Zhao Z, Berkel HJ. Egg Consumption and Mortality From Colon and Rectal Cancers: An Ecological Study. Nutr Cancer. 2003). Dar asta s-ar putea datora mai multor factori. De aceea au fost efectuate mai multe studii. Zece dintre ele au sugerat o asociere directa intre consumul de oua si cancerul colorectal iar cinci au indicat ca nu exista aceasta asociere.
Alte zece studii efectuate pana in 2014 au sugerat ca oul este implicat mai mult in accelerarea proliferarii cancerului, mai degraba decat in initierea lui. (Miller CA, Corbin KD, da Costa KA, Zhang S, Zhao X, Galanko JA, Blevins T, Bennett BJ, O’Connor A, Zeisel SH. Effect of egg ingestion on trimethylamine-N-oxide production in humans: a randomized, controlled, dose-response study. Am J Clin Nutr. 2014). In 2015 a existat un studiu denumit Women’s Health Initiative, care a sesizat ca femeile cu cele mai ridicate niveluri de TMAO (N-oxid de trimetilamina) din sange aveau un risc de cancer rectal de trei ori mai mare, ajustarea nivelului de TMAO putand servi drept potential predictor pentru riscul de cancer colorectal. Un alt studiu a descoperit o legatura semnificativa intre nivelul de TMAO si cancerul de prostata sau cancerul de san.
Colina si carnitina, care se gasesc in carne, peste, oua, lactate si branzeturi, sunt sursele primare de productie de TMAO. Asadar, incepe si tu chiar de azi si elimina produsele animale din dieta cel putin o zi pe saptamana. Inlocuieste-le cu proteine si grasimi bune din vegetale.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!