Pentru că a trecut deja vacanța de Paște, în care este posibil să fi redus aportul de apă în favoarea sucurilor de fructe și chiar a paharelor de vin de sărbătoare, aș vrea să îți vorbesc despre hidratare, un alt ingredient esențial pentru dietă și sănătate.

Citește articolul și află mai multe despre influența apei asupra stării generale de bine, pe care sunt sigur că îți dorești să o prelungești și după sărbători.

Apa te ajută să gândești pozitiv și să te simți în largul tău

Fără îndoială, apa este, de departe, cea mai importantă substanță nutritivă din dieta noastră. Sunt foarte populare studiile care sugerează că o hidratare adecvată poate scădea riscul de boli de inimă și de cancer. Dar, deși este bine cunoscut faptul că apa este esențială pentru supraviețuirea umană, doar recent am început să înțelegem rolul ei în menținerea funcției cerebrale.

Creierul nostru este 75% apă, iar când suntem deshidratați, creierul se micșorează. Chiar și deshidratarea ușoară, care poate fi cauzată pur și simplu de un set mai solicitant de exerciții într-o zi călduroasă, s-a dovedit că modifică funcția creierului.  Mai mult decât atât, concluziile actuale sugerează că starea noastră psihică poate fi de asemenea influențată pozitiv de consumul de apă. Apa are darul de a ne face să fim mai buni, mai bucuroși și mai deschiși.

Impactul deshidratării asupra emoțiilor

Recent, a fost publicat primul studiu care a investigat efectele deshidratării ușoare asupra unei varietăți de stări, emoții și sentimente. Ce au descoperit cercetătorii? Cele mai importante efecte ale privării de apă au fost creșterea somnolenței, apariția senzației de oboseală, scăderea nivelului de energie și a vigilenței, plus prevalența stărilor de confuzie. De îndată ce subiecții au primit apă, aceste efecte au fost anulate și chiar inversate. Rezultatul: îmbunătățirea vigilenței, a concentrării și chiar apariția stării de fericire. (N A Masento, M Golightly, D T Field, L T Butler, C M van Reekum, Effects of hydration status on cognitive performance and mood, „Br J Nutr.”, 2014.)

Lucrurile s-au întâmplat rapid pentru că apa se absoarbe într-un ritm alert în organism, ajungând în sânge în mai puțin de 20 de minute după ingerare. Foarte interesant este că temperatura apei afectează această viteză. Se pare că apa rece este absorbită cu aproximativ 20% mai repede.

Cum poți verifica dacă te confrunți cu deshidratarea?

Îți poți întreba corpul în cel mai simplu mod cu putință. Dacă bei un pahar mare de apă, iar în foarte scurt timp vei simți nevoia să mergi la baie, acesta este modul lui de a-ți spune: „Mulțumesc, am tot ce-mi trebuie”. Dacă după aportul de apă organismul reține cea mai mare parte, înseamnă că se simțea ușor deshidratat.

Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut au ajuns chiar la o formulă fixă pentru această tehnică. Îți golești vezica, apoi bei 11 mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală (aproximativ trei cești pentru o persoană de dimensiuni medii), iar o oră mai târziu vezi cât de multă urină elimini. Practic, dacă bei 3 cești și urina cântărește mai puțin de una, acesta este un bun indicator al faptului că te confrunți cu o formă de deshidratare. (L E Armstrong, M S Ganio, J F Klau, E C Johnson, D J Casa, C M Maresh, Novel hydration assessment techniques employing thirst and a water intake challenge in healthy men, „Appl Physiol Nutr Metab.” 2014.)

Începe chiar de astăzi să contabilizezi cu seriozitate câtă apă consumi zilnic. Ideal este să ajungi la un aport de 25 de mililitri pentru fiecare kilogram de greutate corporală pe parcursul unei zile.

Calculează care este cantitatea care îți corespunde și fă în așa fel încât să ai mereu o sticlă cu apă de 500 de mililitri în preajma ta: pe birou, în mașină, în geantă, în dormitor sau pe măsuța de cafea.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: