Astăzi vreau să-ți dezvălui câteva excepții de alimente procesate care pot fi chiar foarte sănătoase.

Citește articolul și află care sunt acestea!

Excepțiile care întăresc regula

Atunci când vine vorba despre alegeri alimentare, de multe ori este greu să selectăm ce e mai bine pentru noi. O metodă eficientă ar fi să ne ghidăm după două reguli simple:

  1. Alimentele vegetale sunt mai sănătoase decât cele de origine animală
  2. Alimentele neprocesate sunt mai sănătoase decât cele procesate.

Este întotdeauna adevărat? Nu. Există și excepții (care, între noi fie vorba, nu fac altceva decât să întărească regula).

Excepția nr 1: Vegetale nesănătoase

Să luăm ca exemplu grăsimile vegetale hidrogenate prezente pe etichetele a numeroase produse pe care le punem cu generozitate în coșurile noastre de cumpărături. Doar sunt vegetale, nu?

Da, sunt vegetale, dar sunt obținute printr-un proces care se numește hidrogenare și care le transformă din grăsimi bune în grăsimi rele, sau trans.

Mai mult, există și plante neprocesate, cum ar fi algele albastre-verzi care pot fi toxice. Oricine a avut vreodată o iederă știe că nu e bine să te pui cu plantele.

Ca regulă generală însă, te sfătuiesc să alegi alimente vegetale în defavoarea celor de origine animală. Studiile arată că cei care consumă preponderent plante sunt mult mai câștigați din punct de vedere al sănătății (P Clarys, P Deriemaeker, I Huybrechts, M Hebbelinck, P Mullie. Dietary pattern analysis: a comparison between matched vegetarian and omnivorous subjects. Nutr J. 2013).

Excepția nr. 2: Alimente procesate sănătoase

Așa cum deja intuiești, nu toate alimentele procesate sunt rele. Uneori, procesarea poate face alimentele mai sănătoase. De exemplu, sucul de roșii (dar fără zahăr și conservanți) poate fi mai sănătos decât fructul întreg. Asta pentru că are o cantitate dublă de antioxidanți față de roșia crudă și o mai mare disponibilitate a nutrienților, în special a licopenului, un fitonutrient care luptă împotriva cancerului. Sucul de roșii conține de 5 ori mai mult licopen decât roșiile crude (Burton-Freeman B. Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. 2011)!

În mod similar, îndepărtarea grăsimii din boabele de cacao pentru a face pudră de cacao îmbunătățește profilul nutrițional, deoarece untul de cacao este una dintre puținele grăsimi vegetale saturate (alături de uleiul de cocos și cel de palmier) care pot crește colesterolul.

Atenție! Sucul de roșii pe care îl găsim de cele mai multe ori în magazin nu este chiar un exemplu de aliment procesat sănătos. Cu cât îi adăugăm conservanți, sare și zahăr, cu atât îi scădem valoarea. Acelați lucru se întâmplă și cu ciocolata. Spre deosebire de pudra de cacao, care este un aliment procesat sănătos, nu același lucru putem spune despre ciocolată.

Așadar, alege vegetalele și alimentele neprocesate, dar ține cont și de excepțiile pe care ți le-am enumerat. Te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru sănătatea ta.

Așa că începe chiar de azi cu un pahar de suc de roșii la micul dejun, alături de 2 felii de pâine integrală cu hummus.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: