Astăzi vreau să-ți vorbesc despre mâncarea de tip fast food. Citește articolul și descoperă cât de mult te îngrașă o singură masă la fast food.
Cât îngrașă o singură masă la fast food?
Când cedezi ispitei de a intra într-un restaurant fast food și de a consuma un meniu „la ofertă“, te gândești că o singură masă nu poate avea consecințe grave asupra siluetei…
Din păcate, am (din nou!) vești proaste pentru amatorii de astfel de „tratații“ sporadice: cercetătorii americani au descoperit că, după fiecare meniu de la fast food, indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane crește cu 0,03%.
Kilograme în plus la fiecare duzină
Nu, nu este vorba despre un studiu izolat, realizat pe câteva persoane obeze sau mari amatoare de fast food, ci de un studiu internațional, realizat pe perioada 1999- 2008 in 25 de țări cu economie dezvoltată și locuitori cu nivel de trai ridicat.
În urma unor analize complexe pe baza unor modele științifice, cercetătorii de la Universitatea Davis din California au ajuns la o concluzie dureroasă pentru consumatorii de fast food, regulați sau întâmplători: fiecare meniu cauzează o creștere de 0,033% a IMC.
Pare insignifiant? Ce se intamplă după 12 meniuri consumate, să zicem, într-o lună? O creștere cu 0,39% a IMC se traduce în câteva kilograme nedorite…
Din ce în ce mai grași
Datele economice analizate în studiu pe intervalul de 9 ani arată că numărul meniurilor de fast food consumate de o persoană a crescut anual de la 27% la 33% la nivel global, „campioanele“ fiind Canada, Australia, Irlanda și Noua Zeelandă.
În aceeași perioadă de timp, IMC mediu din cele 25 de țări dezvoltate a crescut de la 25,8% la 26,4%. Iar aceasta în condițiile în care o persoană cu IMC între 18,5% și 25% are o greutate normală, un IMC între 25% si 30% indică o persoană supraponderală, iar un IMC de peste 30% este un indiciu clar al obezității.
„Codașele“ clasamentului sunt Olanda, Italia, Grecia și Belgia, deoarece în aceste țări guvernele au intervenit cu reglementări de piață mai stricte.
Studiul vizează doar țările dezvoltate, însă descoperirile sunt relevante și pentru țările cu economii emergente precum România, pentru că trecem printr-un proces de globalizare ce ne-a adus câte un restaurant de fast-food foarte aproape de serviciu sau de casă…
Fiecare masă la care consumi mâncare de la fast food te duce cu 0,03% mai aproape de obezitate și de bolile asociate acesteia. Un meniu complet consumat o dată la 2-3 zile poate însemna, conform noilor descoperiri, câteva kilograme câștigate în fiecare lună.
Așa că elimină și tu mâncarea de tip fast food din alimentația ta. Înlocuiește-o azi cu o carne slabă la grătar, alături de o salată mare verde. Este mult mai sănătoasă și cu mult mai puține calorii.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l citească și prietenii tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!