Nu este prima oară când îți vorbesc despre cum poți avea grijă de ficatul tău. În articole mai vechi, îți povesteam cum te ajută nucile și fasolea să ții colesterolul în frâu.

Ficat gras? Colesterol mare? Îți sună cunoscut?

Citește articolul și află ce aliment care-ți protejează ficatul au mai descoperit cercetătorii.

Ce aliment îți protejează ficatul

Doctorii se confruntă tot mai frecvent cu boala ficatului gras, cauzată de diete excesive și nesănătoase. Ignorat și intoxicat de grăsimi, ficatul gras poate fi fatal. Natura are, din nou, un răspuns simplu pentru prevenirea și ameliorarea problemei.

Citește articolul și află care este cel mai bun detoxifiant al ficatului!

Noi descoperiri științifice recomandă fulgii de ovăz, deja recunoscuți pentru beneficiile lor multiple, ca terapie pentru ficatul gras, dar și ca metodă de a-ți păstra silueta și un ficat sănătos și performant.

Beneficii deja demonstrate ale fulgilor de ovăz

Cercetările făcute în ultimii zeci de ani au demonstrat și reconfirmat că consumul regulat de ovăz are efecte similare cu medicamentele în scăderea colesterolului și a zahărului din sânge și în stimularea sistemului imunitar. În plus, luptă eficient împotriva cancerului, este antioxidant, anti-inflamator și extrem de util în controlul greutății corporale (R Singh, S De, A Belkheir. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2013).

Click aici și descoperă cum te ajută fulgii de ovăz să slăbești și să te ferești de boli!

Spre exemplu, fibra solubilă din fulgii de ovăz formează un gel în stomac care întârzie golirea acestuia, făcând astfel să persiste senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă, ceea ce ajută la pierderea în greutate, apoi are și alte efecte în intestinul subțire și gros (R. Giacco et al. Whole grain intake in relation to body weight: From epidemiological evidence to clinical trials. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 2011).

Beneficii noi și neașteptate la nivelul ficatului

Pe lângă talie, se pare că și ficatul are de câștigat dacă mănânci zilnic fulgi de ovăz. Într-un studiu controlat cu placebo, participanții au fost împărțiți în două grupuri: unii au consumat o imitație de fulgi de ovăz, iar ceilalți fulgi de ovăz adevărat, fără alte intervenții alimentare. Deloc surprinzător, 90% din membrii grupului care a consumat fulgi de ovăz adevărat au pierdut în greutate, iar celălalt grup deloc. Surpriza a fost îmbunătățirea semnificativă a funcției ficatului în grupul care a consumat fulgi adevărați (H. C. Chang et al. Oat Prevents Obesity and Abdominal Fat Distribution, and Improves Liver Function in Humans. Plant Foods for Human Nutrition, 2013).

Ficatul gras cauzat de excesul de alimente, nu de excesul de alcool, este în prezent cea mai frecventă cauză a bolii hepatice care poate duce la ciroză și cancer. În Statele Unite, a fost descoperit la autopsia a peste 90% din persoanele obeze (H. C. Masuoka and N. Chalasani. Nonalcoholic fatty liver disease: an emerging threat to obese and diabetic individuals. Annals of New York Academy of Science, 2013).

În 2013, un alt studiu a confirmat rolul protector al cerealelor integrale asupra ficatului, dar și că cerealele rafinate (pâine albă, paste albe etc.) se asociază cu un risc crescut de boală (M. Georgoulis et al. The impact of cereal grain consumption on the development and severity of non-alcoholic fatty liver disease. European Joural of Nutrition, 2013).

Începe-ți ziua cu un bol de fulgi de ovăz sau cereale integrale cu iaurt și fructe proaspete. Silueta se subțiază, tractul intestinal funcționează corect, iar ficatul este protejat. Pentru un efect și mai spectaculos, înlocuiește toate făinoasele bazate pe cereale rafinate cu variantele lor din făină sau cereale integrale.

Așa că te provoc să mănânci chiar azi un mic dejun delicios: un iaurt în care să adaugi fulgi de ovăz și fructele tale preferate: căpșuni, afine, portocale, orice…doar proaspete să fie! Pentru un ficat sănătos și o viață mai bună!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: