Cuișoarele, ghimbirul, rozmarinul și turmericul reduc inflamația
Procesele inflamatorii interne pot avea urmări cât se poate de serioase asupra organismului. Ne slăbesc imunitatea, lăsând cale liberă unei serii întregi de afecțiuni cronice și acute, dintre care unele chiar mortale. Concret, după acțiunea unui factor declanșator, organismul se apără activând întregul mecanism al inflamației. Factorii pot fi de o multitudine de feluri: bacterii, virusuri, paraziți, dar și fizici, precum traumatismele, ultravioletele, căldura sau frigul excesiv. De asemenea, substanțele toxice sau chiar unele dintre cele eliberate de organism (acizii biliari, glucoza, ureea) au capacitatea de a produce inflamații. Așa cum ți-am arătat în multe dintre articolele trecute, cercetătorii au stabilit legătura directă dintre procesele inflamatorii și anumite alimente. Aici se încadrează grăsimile animale, prăjelile, dulciurile și carbohidrații rafinați.
Nu mică îți va fi surpriza atunci când vei afla că poți preveni și reduce inflamațiile din corpul tău cu ajutorul unor substanțe simple, mereu la îndemână. În plus, sunt și extrem de aromate. Este vorba despre condimente precum cuișoarele, ghimbirul, rozmarinul și turmericul. S-a demonstrat științific că acestea au puterea de a diminua în mod semnificativ răspunsul inflamator al organismului.
Cum a apărut inițiativa unui studiu remarcabil
Proprietățile antioxidante ale ierburilor aromatice și mirodeniilor sunt bine cunoscute de secole. Acest lucru a fost reconfirmat prin intermediul studiilor de laborator. Cu alte cuvinte, le-au fost testate în eprubetă capacitățile benefice pentru organism. Dar un grup de cercetători de la U of F Gainesville și Penn State a făcut un pas mai departe. Practic, dincolo de potențialul acestor plante, până nu stabilim gradul lor de biodisponibilitate nu putem ști dacă au realmente beneficii pentru sănătate. Exact asta și-au propus să facă cercetătorii mai sus numiți. Au realizat un experiment cu subiecți umani pentru a afla în ce măsură absorb și reacționează organismele lor la cele câteva condimente supuse testării. (S. S. Percival, J. P. V. Heuvel, C. J. Nieves, C. Montero, A. J. Migliaccio, J. Meadors, Bioavailability of herbs and spices in humans as determined by ex vivo inflammatory suppression and DNA strand breaks, „J Am Coll Nutr.”, 2012)
Pentru aceasta, le-au dat participanților să mănânce aceste mirodenii. Este cea mai apropiată abordare de realitate, pentru că indică exact ce se întâmplă atunci când celulele noastre sunt expuse cantităților de condimente pe care le putem obține în urma consumului zilnic normal.
Specialiștii nu s-au rezumat la a măsura nivelurile de antioxidanți din fluxul sanguin înainte și după consum. S-au orientat asupra modificărilor fiziologice complexe din sânge, cu scopul de a evalua activitatea antioxidantă măsurând efectele directe ale acesteia. Deci au fost interesați să descopere în ce măsură compușii absorbiți ar putea să protejeze organismul de o leziune oxidantă sau inflamatorie.
Desfășurarea propriu-zisă a studiului
Subiecții au fost organizați în câteva grupuri. Timp de o săptămână, fiecare grup a mâncat diferite tipuri de condimente. În cantitățile normale pe care am putea să le consumăm zi de zi, așa cum am arătat și mai sus. La sfârșitul săptămânii, au testat în laborator sângele celor care primiseră piper și pe al celor care primiseră celelalte condimente, supunându-l unui asalt inflamator. Pentru că au intenționat să aleagă ceva cu adevărat inflamator, au ales colesterolul oxidat, cel care se formează în sânge după ce mâncăm alimente precum puiul prăjit. Grupul care nu a mâncat condimente timp de o săptămână a înregistrat rezultate similare cu cele apărute în sângele celor care mâncaseră piper negru. Acestea s-au dovedit a fi irelevante pentru efectul antiinflamator. În schimb, rozmarinul, scorțișoara, turmericul, cuișoarele, ghimbirul, cardamonul s-au dovedit a fi capabile să atenueze în mod semnificativ răspunsul inflamator.
Așa că începe și tu chiar de astăzi să aduci un plus de savoare mâncărurilor pe care le prepari, apelând la condimentele binefăcătoare pentru organism. Presară scorțișoară peste dovleacul copt și consumă-l cu o linguriță de miere și câteva nuci pe post de gustare de dimineață.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!