Astăzi, îți voi expune mai multe concluzii privind efectele untului asupra dietei și sănătății noastre.
Citește articolul pentru a afla dacă este în regulă ca untul să nu lipsească din frigiderul tău!
Untul crește alarmant riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare
Este suficient să consumăm unt la o singură masă, o dată pe zi. Testele de laborator vor indica o creștere a proceselor inflamatorii din organism. Nu în timp, ci sunt necesare doar câteva ore de la consum pentru ca efectele nocive să își facă apariția.
Dacă te întrebi care sunt implicațiile acestuia în raport cu alte surse de grăsimi, nutriționiștii ne oferă un răspuns ferm. Untul este mult mai dăunător decât aceeași cantitate de grăsimi din uleiul de măsline sau din nuci și semințe. Dintre toate acestea, untul conține cea mai mare cantitate de colesterol de tip LDL.
Un studiu realizat asupra pacienților dintr-un spital de psihiatrie a arătat că anumite intervenții în dietă pot determina îmbunătățiri impresionante ale stării de sănătate. De exemplu, s-a recurs la renunțarea la grăsimile animale provenite din carne, ouă sau lactate. Rezultatul: o scădere cu aproximativ 40% a afecțiunilor coronariene. Dar de aici reiese că schimbarea nu se datorează doar excluderii untului din meniu.
În Finlanda s-a întâmplat însă un fenomen incredibil. În urma unor campanii de informare și de educație nutrițională la nivel național, cetățenii au reușit să reducă cu 75% consumul de grăsimi nocive. Printre ele se numără și untul. Rezultatul: s-a constatat în timp o scădere cu 80% a mortalității legate de afecțiunile cardiovasculare. Atât de puternice au fost urmările scăderii consumului de colesterol în toată țara.
(Pimpin L, Wu JH, Haskelberg H, Del gobbo L, Mozaffarian D, Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality, „PLoS ONE”, 2016)
De ce este recomandat să îți selectezi cu atenție sursele de informare
Publicații importante sau campanii de amploare au îndemnat adesea oamenii să mănânce unt. În această cruciadă a grăsimilor animale au fost adesea implicate argumente incredibile. Unul dintre ele mi-a atras atenția în mod special: Consumul zilnic de unt crește riscul de deces din boli conexe cu doar 1%. Pare incredibil că așa este formulat unul dintre avantajele consumului de unt, nu ți se pare?
Alternativ, se vorbește despre înlocuirea untului cu aceeași cantitate de ulei pentru un rezultat puțin previzibil. Este vorba despre o scădere cu 8% a riscului de diabet zaharat. Dar nu pot să nu mă întreb cum de atunci când vine vorba despre prevenirea bolilor nu apar recomandări mult mai eficiente. Am analizat în multe dintre articolele mele alternative sănătoase pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire. Nu este necesar să apelăm la grăsimi în acest scop.
Păstrează-ți scepticismul când apar soluții-minune la probleme de sănătate extrem de serioase. Înainte să te bucuri că s-a găsit în sfârșit o soluție pentru a ne menține în cea mai bună stare, indiferent cât de neglijent am mânca. Indiferent ce cantitate de grăsimi am consuma zilnic. Pentru că aceste lucruri țin de domeniul ficțiunii. Contează enorm de mult cine finanțează, conduce sau susține aceste studii.
Ca să înțelegi mai bine acest raționament, voi apela la un exemplu cât se poate de concludent. Au existat studii care au reușit să demonstreze că ciocolata cu lapte și caramel sau bomboanele pot reduce simptomele ADHD la copii. De pildă, o mare companie producătoare de batoane de ciocolată – pe care le găsim și noi la supermarket – a finanțat un astfel de studiu. Scopul: acela de a demonstra că produsul lor crește nivelul de concentrare al celor mici.
Cum s-au desfășurat lucrurile? Părinții au fost îndrumați să își trimită copiii la școală cu stomacul gol, fără să le servească micul dejun acasă. La școală, aceștia au primit batonul de ciocolată respectiv. Prin urmare, a crescut capacitatea copiilor de a-și îndeplini sarcinile la ore. Ceea ce este firesc!
Câtă vreme comparăm cu starea în care erau înainte, când nu mâncaseră nimic. Dar aceasta nu este o soluție viabilă pe termen lung. Din cauză că dezavantajele cântăresc mult mai mult pe termen lung decât avantajul de a avea totuși ceva în stomac atunci când ești cu totul înfometat…
Te sfătuiesc să cauți mereu alternativele sănătoase, nu soluțiile facile, dar incomplete. American Heart Association și-a arătat îngrijorarea cu privire la tentativele industriei alimentare de a crea confuzie în rândul populației. (Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al, Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association, „Circulation”, 2017)
Nu mai puțin de 50.000 de persoane au fost implicate în studii desfășurate de comunitatea științifică. Concluzia cercetătorilor a fost unanimă.
Cu cât reducem mai mult cantitatea de grăsimi saturate, cu atât scade colesterolul. Scăderea colesterolului este echivalentă cu formarea unui scut de protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Începe chiar de astăzi să scazi sursele de grăsimi rele din alimentația ta. Printre ele, se numără carnea și brânzeturile grase, smântâna, margarina și, bineînțeles, untul.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!