Astăzi vreau să-ți dezvălui rezultatele unui studiu recent despre modul în care se hrănesc celulele canceroase.
Citește articolul și descoperă ce legătură există între zahăr și cancer.
Adevăratele efecte negative ale zahărului
Da, toată lumea știe că zahărul îngrașă și provoacă diabet, însă mai puțini știu că face adevărate ravagii când vine vorba de sănătate. Din păcate, cercetătorii au ajuns recent la o concluzie foarte clară în privința „dulcei otrăvi” aproape omniprezente în alimentația zilnică a majorității…
Un studiu de 9 ani cu rezultate de necontestat
Studii care confirmă că între zahăr și cancer există o strânsă legătură există de multe decenii, dar mecanismele care stau la baza acestei legături erau până acum necunoscute. După un proiect care a durat 9 ani, comunitatea științifică a descoperit modul în care celulele canceroase metabolizează zahărul.
Aproape toate celulele din corpul uman au nevoie de energie, care provine din carbohidrații din hrana pe care o mâncăm. Din păcate, și celulele canceroase au nevoie de carbohidrați să crească, însă nivelul lor de glucoză este mult mai ridicat decât al celulelor sănătoase, la fel ca și viteza cu care transformă glucoza în acid lactic. Acest fenomen a fost numit efectul Warburg și a fost greu de determinat dacă efectul Warburg este un simptom sau cauza cancerului. (Matthew G. Vander Heiden et al. Understanding the Warburg Effect: The Metabolic Requirements of Cell Proliferation. Science, May 2009).
Până în prezent, cercetătorii doar bănuiau că efectul Warburg are de-a face cu creșterea rapidă a celulelor canceroase, însă mecanismul le era necunoscut. În acest sens, studiul de față al cercetătorilor belgieni a dus medicii cu un pas mai aproape.
Zahărul accelerează creșterea celulelor canceroase
„Studiul este capabil să explice corelația dintre tăria efectului Warburg și agresivitatea tumorilor. Rezultatele noastre pun bazele cercetărilor din viitor, care vor putea fi realizate cu o mai mare precizie”, a declarat Johan Thevelein, de la KU Leuven din Belgia.
Cercetătorii au analizat o familie de gene numită „Ras”, care este prezentă în toate celulele animale, inclusiv în celulele canceroase ale oamenilor. Aceștia au găsit că celulele care au un influx extrem de mare de glucoză au dus la hiperactivarea proteinelor Ras, care, la rândul lor, duc la creșterea accelerată a celulelor canceroase. (Ken Peeters et al. Fructose-1,6-bisphosphate couples glycolytic flux to activation of Ras. Nature Communications, 2017)
Studiul este doar un prim pas în înțelegerea mecanismului care determină creșterea tumorilor, însă pune bazele unui nou mod de abordare în cercetarea cancerului.
Cert este că, până vor descoperi oamenii de știință cum să vindece cancerul anulând efectele zahărului, tu personal trebuie să eviți, dacă nu să elimini total, carbohidrații răi din alimentația ta. Înlocuiește pâinea albă și pastele cu variantele lor integrale, mănâncă fructe la desert, iar pentru alte „nevoi de dulce”, există înlocuitori mult mai sănătoși precum mierea, eritritolul, fructele uscate, piureul de mere și multe altele.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!