Astazi vreau sa-ti dezvalui rezultatele unui studiu recent despre modul in care se hranesc celulele canceroase.

Citeste articolul si descopera ce legatura exista intre zahar si cancer.

Adevaratele efecte negative ale zaharului

Da, toata lumea stie ca zaharul ingrasa si provoaca diabet, insa mai putini stiu ca face adevarate ravagii cand vine vorba de sanatate. Din pacate, cercetatorii au ajuns recent la o concluzie foarte clara in privinta „dulcei otravi” aproape omniprezente in alimentatia zilnica a majoritatii…

Un studiu de 9 ani cu rezultate de necontestat

Studii care confirma ca intre zahar si cancer este o stransa legatura exista de multe decenii, dar mecanismele care stau la baza acestei legaturi erau pana acum necunoscute. Dupa un proiect care a durat 9 ani, comunitatea stiintifica a descoperit modul in care celulele canceroase metabolizeaza zaharul.

Aproape toate celulele din corpul uman au nevoie de energie, care provine din carbohidratii din hrana pe care o mancam. Din pacate, si celulele canceroase au nevoie de carbohidrati sa creasca, insa nivelul lor de glucoza este mult mai ridicat decat al celulelor sanatoase, la fel ca si viteza cu care transforma glucoza in acid lactic. Acest fenomen a fost numit efectul Warburg si a fost greu de determinat daca efectul Warburg este un simptom sau cauza cancerului.(Matthew G. Vander Heiden et al. Understanding the Warburg Effect: The Metabolic Requirements of Cell Proliferation. Science. May, 2009)

Pana in prezent, cercetatorii doar banuiau ca efectul Warburg are de-a face cu cresterea rapida a celulelor canceroase, insa mecanismul le era necunoscut. In acest sens, studiul de fata al cercetatorilor belgieni a dus medicii cu un pas mai aproape.

Zaharul accelereaza cresterea celulelor canceroase

„Studiul este capabil sa explice corelatia dintre taria efectului Warburg si agresivitatea tumorilor. Rezultatele noastre pun bazele cercetarilor din viitor, care vor putea fi realizate cu o mai mare precizie”, a declarat Johan Thevelein, de la KU Leuven din Belgia.

Cercetatorii au analizat o familie de gene numita „Ras”, care este prezenta in toate celulele animale, inclusiv in celulele canceroase ale oamenilor. Acestia au gasit ca celulele care au un influx extrem de mare de glucoza au dus la hiperactivarea proteinelor Ras, care, la randul lor, duc la cresterea accelerata a celulelor canceroase. (Ken Peeters et al.Fructose-1,6-bisphosphate couples glycolytic flux to activation of Ras. Nature Communications. 2017)

Studiul este doar un prim pas in intelegerea mecanismului care determina cresterea tumorilor, insa pune bazele unui nou mod de abordare in cercetarea cancerului.

Cert este ca, pana vor descoperi oamenii de stiinta cum sa vindece cancerul anuland efectele zaharului, tu personal trebuie sa eviti, daca nu sa elimini total, carbohidratii rai din alimentatia ta. Inlocuieste painea alba si pastele cu variantele lor integrale, mananca fructe la desert, iar pentru alte „nevoi de dulce”, exista inlocuitori mult mai sanatosi precum mierea, eritritolul, fructele uscate, piureul de mere si multe altele.

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: