Nu de putine ori ti-am vorbit despre cum poti sa previi sau sa tratezi cea mai cumplita boala, cancerul.

Astazi vreau sa-ti vorbesc despre cum alimentele prajite conduc la aparitia cancerului.

Citeste articolul de mai jos si afla.

Alimentele prajite – intre obezitate si cancer

De ce crezi ca prima recomandare a oricarui nutritionist este renuntarea la alimentele prajite? Obezitatea este motivul evident, dar ar mai fi inca unul si mai serios…

Cu cat alimentele sunt mai prajite, cu atat este mai mare riscul de cancer provocat de substantele generate de prepararea alimentelor la temperaturi inalte.

Descoperiri despre obiceiurile alimentare

Cel mai recent studiu privind obiceiurile alimentare si cancerul la san (Z Karimi et al. Dietary patterns and breast cancer risk among women. Public Health Nutrition, 2013) arata ca femeile care mananca mai sanatos prezinta un risc cu 75% mai mic sa dezvolte cancer la san comparativ cu femeile care au o alimentatie ce include alimente prajite. Nimic surprinzator pentru cercetatori. Cancerul la san a mai fost asociat in studii anterioare cu consumul de carne rosie prajita si peste prajit.

Nici barbatii nu sunt in siguranta, caci recent s-a demonstrat ca alt tip de cancer, cel la prostata se asociaza direct cu consumul de cartofi prajiti, peste sau pui prajit si gogosi (M Stott-Miller, ML Neuhouser, JL Stanford. Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer. Prostate. 2013).

Nu numai carnea prajita este „vinovata” pentru apariatia cancerului. Alimentele prajite in general au fost asociate cu cancerul laringelui, faringelui si esofagului. Ca alternativa, cercetatorii recomanda inlocuirea prajirii cu coacerea sau fierberea alimentelor, care reduc semnificativ riscul aparitiei oricarui tip de cancer.

Pericolul din alimentele prajite

Procesul de prajire genereaza compusi carcinogeni: amine in carne si acrilamide in legume.

Un studiu american (M Naruszewicz et al. Chronic intake of potato chips in humans increases the production of reactive oxygen radicals by leukocytes and increases plasma C-reactive protein: A pilot study. Aerican Journal of Clinical Nutrition, 2009) arata cum acrilamidele dintr-o singura portie zilnica de cartofi prajiti cresc intr-o luna gradul de inflamatie al organismului, „pregatindu-l” astfel pentru cancer…

Mai mult, studiul asociaza ingestia de acrilamide din cartofi prajiti cu diverse tipuri de cancer: la san, ovarian, endometrial, pulmonar, renal etc. De ce au ales cartofii prajiti? Sunt pe departe garnitura preferata a copiilor, expusi astfel unor riscuri incalculabile…

Alimentele prajite, dincolo de continutul caloric ce duce la ingrasare, pot provoca diverse tipuri de cancer. Ca sa elimini acest risc, inlocuieste prajirea cu cocerea, fierberea sau prepararea la abur; astfel se conserva mai multi nutrienti si nu se adauga calorii inutile.

Asa ca, mananca la cina peste cu o portie mare de legume preparate la cuptor!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: