Daca saptamana trecuta ti-am aratat cum te ajuta prunele sa previi osteoporoza, astazi vreau sa-ti vorbesc despre o categorie de alimente care te feresc de cancerul la colon.

Citeste articolul si descopera care este arma secreta impotriva cancerului de colon.

Alimente care scad riscul de cancer la colon

Numarul cancerelor de colon a explodat in ultimul timp. Aceasta este vestea proasta. Vestea buna este ca, pe langa o alimentatie sanatoasa, care include fructe si legume, exista o serie de alimente care scad semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon.

Amidon rezistent pentru protejarea colonului

Se stie de ceva vreme ca fibrele sunt excelente pentru sanatatea colonului. Studii recente au demonstrat insa ca aceleasi calitati au si anumite alimente care contin amidon rezistent: cereale, legume, boabe, seminte si unele tipuri de nuci.

Cantitatea de amidon rezistent continuta de aceste alimente este insa destul de mica – doar cateva procente din total. Exista insa cateva modalitati prin care ea poate fi crescuta.

Un studiu realizat un 2009 (B S Yadav, A Sharma, R B Yadav. Studies on effect of multiple heating/cooling cycles on the resistant starch formation in cereals, legumes and tubers. Int J Food Sci Nutr. 2009) a aratat ca daca fierbem si apoi racim alimentele bogate in amidon, o parte din acest amidon se recristalizeaza in amidon rezistent, care protejeaza colonul si stomacul. Din acest motiv, salata de paste poate fi mai sanatoasa decat pastele calde.

Amidonoase intregi sau maruntite?

O alta modalitate prin care putem hrani bacteriile bune din organism este sa mancam amidonoase intregi si nu maruntite. Un studiu (S Hylla, A Gostner, G Dusel, H Anger, H P Bartram, S U Christl, H Kasper, W Scheppach. Effects of resistant starch on the colon in healthy volunteers: possible implications for cancer prevention. Am J Clin Nutr. 1998) a impartit subiectii in doua grupuri.

Ambele grupuri au primit de mancare acelasi lucru dar intr-un grup semintele, cerealele, fasolea si nautul au fost consumate mai mult sau mai putin sub forma intreaga, iar in celalalt grup aceleasi alimente au fost mai intai maruntite si apoi consumate.  Astfel, de exemplu, pentru micul dejun, un grup a primit  musli intreg, iar al doilea grup a primit acelasi musli, dar amestecat în blender. In mod similar, primul grup a primit fasole cu salate, in timp ce al doilea grup a mancat aceeasi salata cu fasole blenduita si transformata in pasta.

Specialistii au demonstrat astfel ca dieta cu cereale, fasole, nuci si semnite intregi a inmultit semnificativ bacteriile sanatoase din organism, in timp ce dieta cu aceleasi alimente, dar mancate maruntite sau blenduite, nu a avut acelasi efect.

Asadar, pentru o eficienta maxima, cea mai buna solutie este consumul de alimente care contin atat amidon rezistent, cat si fibre. Incepe si tu, chiar de azi, cu o salata de paste integrale, ton si legume (salata verde, fasole verde, rosii, castraveti si masline) la masa de pranz. Nu numai ca este foarte satioasa, dar iti protejeaza si colonul.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: