Astazi vreau sa-mi incep articolul cu o urare: La multi ani noua, tuturor romanilor, de Ziua Nationala!

Si pentru ca este zi libera si multi ne relaxam la o bere cu familia sau prietenii, astazi iti voi dezvalui riscurile si beneficiile mai putin cunoscute ale berii, mai ales pentru femei.

Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.

Si pentru ca afara este din ce in ce mai frig si nimic nu ne mai imbie sa facem miscare, citeste si articolul de marti, in care iti dezvaluiam dieta care te ajuta sa-ti pastrezi masa musculara.

Efectele hormonale ale hameiului din bere

Consumul de bere este in continua crestere la nivel mondial, inclusiv in randul femeilor, mai ales datorita cantitatii mici de alcool pe care o contine. Dar este berea benefica pentru sanatate sau nu?

Hameiul este folosit de secole ca agent de aromatizare in bere. Descoperirile din ultimii ani au demonstrat insa ca hameiul contine o substanta estrogenica, fitoestrogenul 8-PN, care ar putea afecta hormonal bautorii de bere.

Efectele benefice ale hameiului

Un studiu facut pe 1.700 de femei a descoperit ca bautoarele de bere aveau o densitate osoasa mai buna, probabil datorita efectelor pro-estrogenice. (J D Pedrera-Zamorano, J M Lavado-Garcia, R Roncero-Martin, J F Calderon-Garcia, T Rodriguez-Dominguez, M L Canal-Macias. Effect of beer drinking on ultrasound bone mass in women. Nutrition. 2009)

Asadar, toate femeile ar trebui sa inceapa sa bea bere? Nici pe departe! Pentru ca de fapt beneficiul sta in … hamei. Un alt studiu, realizat in 2013 pe un esantion format din 67 de femei aflate la menopauza, a inregistrat rezultate extraordinare in ceea ce priveste tratarea bufeurilor. (R Erkkola, S Vervarcke, S Vansteelandt, P Rompotti, D De Keukeleire, A Heyerick. A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over pilot study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Phytomedicine. 2010.)

Cercetatorii au impartit femeile in doua grupuri si le-au studiat timp de 12 saptamani. Primul grup a primit zilnic o jumatate de lingurita de extract de hamei, in timp ce al doilea grup a primit placebo. Daca in grupul placebo nu s-au inregistrat modificari ale numarului de bufeuri la femeile aflate la menopauza, ele ramanand constante la 23 pe saptamana, in grupul de femei care au consumat extract de hamei au fost raportate scaderi drastice ale numarului de bufeuri zilnice, de la mai mult de 23 pe saptamana la 19 la sfarsitul primei luni, apoi la noua si in final doar la unul pe saptamana. Constatari similare au fost facute si pentru toate celelalte simptome ale menopauzei.

Efectele secundare ale estrogenilor – cancerul de san

Dar nu numai extractul de hamei functioneaza, ci si estrogenii de provenienta animala. Milioane de femei au sesizat ca acestia au redus numarul bufeurilor si au imbunatatit sanatatea oaselor, insa efectul secundar al acestor estrogeni animali s-a dovedit a fi fatal –  cancerul de san. (L A Korde, A H Wu, T Fears, A M Nomura, D W West, L N Kolonel, M C Pike, R N Hoover. R G Ziegler. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009)

Comparand estrogenii din hamei, cei de provenienta animala si cei din soia, cercetatorii au descoperit ca singurii care nu prezinta riscuri sunt cei din soia. Atat estrogenii din hamei, cat si cei animali contin receptori alfa, care favorizeaza apartia cancerului de san.

Asadar, exista beneficii solide ale consumului de bere de catre femeile aflate la menopauza, dar estrogenul din hamei prezinta riscuri mari privind aparitia cancerului la san. Ca sa elimini orice efecte secundare, alege soia!

Incepe si tu chiar de azi cu un mic dejun copios format dintr-o salata imbogatita cu tofu si cateva seminte crude. Are aceleasi beneficii ca berea, dar fara efectele secundare ale acesteia.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: