Cancerul de pancreas este o boală de temut. Pentru că, spre deosebire de alte cancere, evoluează foarte repede și nu se poate opera decât foarte rar.

Azi prezint unul din cele mai mari studii făcute vreodată în acest domeniu, pe 500.000 de subiecți.

Merită deci să știm ce poate crește substanțial riscul de cancer pancreatic ca să rămânem sănătoși. Mai ales că, dacă punem în aplicare rezultatele studiului, putem evita și infarctul și bolile cardiovasculare.

Ce fel de grăsimi cauzează cancer pancreatic?

Ce au în comun Steve Jobs, Patrick Swayze și Luciano Pavarotti? I-a ucis cancerul pancreatic, care trece frecvent neobservat, până devine imposibil de tratat.

De fapt, mai puțin de 5% supraviețuiesc încă 5 ani de la diagnosticare.

Ce anume cauzează acest cancer mortal?

Există deja câteva răspunsuri verificate: factorii genetici, fumatul, diabetul, obezitatea și consumul de grăsimi de origine animală.

Da, din păcate, grăsimile rele și saturate sunt la fel de responsabile pentru cancerul pancreatic la fel cum sunt și pentru bolile cardiovasculare și alte tipuri de cancer.

O demonstrează cel mai amplu studiu realizat vreodată (Thiébaut AC et al. Dietary fatty acids and pancreatic cancer in the NIH-AARP diet and health study, publicat in Journal of National Cancer Institute, 2009), pe 500 000 de persoane între 50 si 69 de ani.

Acest studiu american asociază grăsimile saturate din grăsimea de vită, șuncă, pui, lactate și ouă cu risc crescut de cancer pancreatic. Nicio asociere nu a fost facută însă cu grăsimile din uleiuri vegetale, nuci, lapte de cocos și ciocolată neagră.

Proteinele animale – la fel de riscante ca grasimile ?

Anul urmator, un studiu european (Lucenteforte E. et al. Macronutrients, fatty acids, cholesterol and pancreatic cancer, publicat in European Journal of Cancer, 2010) demonstra o legatură chiar mai strânsă între cancerul pancreatic și proteinele animale. Proteinele din plante joacă, în schimb, un rol protector.

Deci nu aminoacizii din proteine în general cresc riscul, ci cele de origine animală, în special dacă sunt asociați cu grasimi saturate.

Cel mai amplu studiu realizat până în prezent (500.000 de persoane) a asociat aportul de grăsimi de origine animală cu cancerul pancreatic.

Evită-le de tot sau alege variante cu grăsime cât mai puțină. O alegere mult mai sănătoasă e peștele.

Cea mai bună variantă să eviți acest risc major este să îți iei grăsimile necesare organismului din grăsimi nesaturate precum măsline, nuci, migdale sau din surse vegetale, precum cacao din ciocolata neagră.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: