Daca saptamana trecuta ti-am aratat cum te feresc legumele si fructele de alergii, in aceasta saptamana vreau sa-ti vorbesc tot despre o leguma: cartoful dulce. Mai putin cunoscut la noi, acesta este insa foarte bun pentru sanatate.

Citeste articolul si descopera care sunt beneficiile pe care le aduce organismului consumul de cartofi dulci.

Si nu uita nici de blogul colegei mele, expertul KiloStop Dr. Laura Ene, unde vei gasi cele mai utile sfaturi despre slabit. Intra pe totuldespreslabit.ro si devino propriul tau nutritionist!

Cartofii antioxidanti

Desi pe la noi nu sunt apreciati dupa cum merita, cartofii dulci sunt un superaliment, ales de NASA pentru hrana astronautilor trimisi in misiuni spatiale. Li se spune cartofi, dar nu intra in categoria fainoaselor, precum cartofii obisnuiti, ci a legumelor indicate in dieta de slabire si recomandate diabeticilor. Nu sunt doar o sursa de vitamine si minerale, ci si mari luptatori anticancer, ce merita inclusi in dieta ta cea de toate zilele…

Cel mai profitabil pachet nutritional

Un studiu american a incercat sa identifice ce legumele au cel mai bun raport intre nutrienti si pret. Cercetatorii au descoperit ca cele mai sanatoase alimente sunt si ieftine, cum ar fi legumele cu frunze verzi, dar cel mai mare punctaj a fost obtinut de cartofii dulci (AC Bovell-Benjamin. Sweet potato: A review of its past, present, and future role in human nutrition. Advances in Food and Nutrition Research, 2007).

Ca sa-ti faci o idee de ce sunt considerați superalimente, 100 g de cartofi dulci iti ofera de 3 ori mai multa vitamina A decat DZR (doza zilnica recomandata), 30% din DZR de vitamina C si 15% din DZR de vitamina B6, la care se adauga cantitati generoase de carbohidrati cu eliberare lenta, fibre, potasiu, fier, zinc, cupru si niste proteine ceva mai speciale…

Proteina unica ce combate diverse tipuri de cancer

In 1931, a fost descoperita in cartofii dulci o proteina unica. Se pare ca 80% din aceasta proteina este un tip de inhibitor cu efecte anticancerigene. Aceste proteine au fost testate initial impotriva leucemiei si s-a observat ca suprima cresterea celulelor leucemice in vitro (D Breese Jones, CEF Gersdorff. Ipomoein, a globulin from sweet potatoes, ipomoea batatas: Isolation of a secondary protein derived from ipomeo. Journal of Biological Chemistry, 1931).

Dar cum ajung proteinele din cartofii dulci in fluxul sanguin? Nu se digera in stomac? In mod remarcabil, aceste proteine speciale nu supravietuiesc doar digestiei, ci ajung in sange intacte, dupa cum arata un studiu pe femei cu cancer de col uterin avansat(H Kobayashi et al. Therapeutic efficacy of once-daily oral administration of a Kunitz-type protease inhibitor, bikunin, in a mouse model and in human cancer. Cancer. 2004).

Cel mai recent, proteinele din cartofi dulci au fost testate pe celule cu cancer colorectal, unul dintre tipurile de cancer cele mai comune, frecvent fatal. In mod normal, colonul este eliminat chirurgical, insa apar de multe ori „micrometastaze” in afara de colonului, care pot duce ulterior la reaparitia cancerului si deces. Proteinele din cartofii dulci nu doar incetinesc cresterea celulelor canceroase, ci si pot reduce migrarea si invazia acestora (PG Li et al. Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World Journal of Gastroenterology, 2013).

Consumul de cartofi dulci a fost asociat si cu rate mai mici de cancer la vezica biliara(M Pandey, VK Shukla. Diet and gallbladder cancer: A case-control study. European Journal of Cancer Prevention, 2002).

Incearca astazi o gustare sau o garnitura din cartofi dulci copti. Fa-ti un obicei din a-i consuma frecvent, in locul celor obisnuiti. Sunt plini de nutrienti, sunt satiosi si antioxidanti, adica iti mentin tineretea si te feresc de diverse tipuri de cancer.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: