Mit și realitate despre aloe vera

Mulți dintre noi folosesc aloe vera ca remediu cel puțin împotriva rănilor, crezând cu tărie în proprietățile ei vindecătoare. Dar oare chiar atât de eficientă să fie? De același lucru au fost curioși și cercetătorii, astfel că au pus-o la încercare.

Mai întâi pe șoareci. Astfel s-a descoperit că dacă se injectează aloe în fluxul sanguin al acestora, presiunea scade. Dar, dacă se injectează la oameni, nu pare să aibă vreun efect. La șoareci, consumul de aloe cauzează formarea tumorilor colorectale, în timp ce la oameni pare să aibă efecte antiinflamatorii asupra mucoasei intestinale. Dar asta în vasul Petri. În realitatea cea de toate zilele, atunci când aloea a fost testată pentru sindromul intestinului iritabil, nu s-a găsit nici un beneficiu în ceea ce privește îmbunătățirea simptomelor sau a calității vieții pacienților.

Click aici și descoperă cum poți tratat sindromul de intestin iritabil fără medicamente!

Aloe vera pentru răni și arsuri?

Cum rămâne cu efectele benefice ale aloei în vindecarea rănilor? Au fost studiate 21 de femei care au avut complicații cu vindecarea rănilor după o operație de cezariană sau laparoscopie.  Rănile asupra cărora nu s-a intervenit s-au vindecat singure în 53 de zile. Cele tratate cu gel de aloe vera s-au vindecat în 83 de zile. Așadar, concluzia este limpede: contrar credinței populare adânc înrădăcinate, aloe întârzie vindecarea rănilor.

În același timp, aloe a fost folosit încă din antichitate în vindecarea arsurilor. Să fie și acesta un mit?

Oamenii de știință au perseverat și au vrut să vadă dacă există vreo bază științifică pentru acest remediu antic. Așa că au folosit gelul de aloe pe arsuri. Ce au constatat? Surpriză: acestea s-au vindecat cu 50% mai repede, iar durerea a dispărut cu aproximativ 30% mai rapid. Concluzia a fost că aloe are o “eficacitate remarcabilă” în tratamentul leziunilor provocate de arsuri.

Simți însă că lipsește ceva din acest studiu? Exact: grupul de control. Așa că un alt studiu a analizat efectul unei creme cu aloe comparativ cu cel al cremei simple. Și într-adevăr, crema cu aloe a dus la vindecarea mai rapidă cu 30% a arsurilor de gradul II (Maenthaisong R, Chaiyakunapruk N, Niruntraporn S, Kongkaew C. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns. 2007).

Arsurile solare se pot trata cu aloe vera?

Prin urmare, aloe vera pare să accelereze în mod semnificativ vindecarea arsurilor de gradul doi. Dar acestea sunt, din fericire, mai puțin frecvente decât arsurile solare. Care este eficacitatea aloe vera în prevenirea și tratamentul arsurilor solare?

Citește și: cea mai bună dietă pentru prevenirea cancerului de piele!

Curioși din fire, cercetătorii au pus aloe la treabă și în acest context. Așa că participanții la studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: un grup a aplicat cremă de aloe cu 30 de minute înainte de expunerea la razele UV, al doilea grup imediat după, iar cel de-al treilea și înainte și după. Surprinzător, deși eficient împotriva arsurilor de gradul II, aloe nu a oferit protecție împotriva arsurilor solare și nu a funcționat nici ca tratament împotriva acestora. (Puvabanditsin P, Vongtongsri R. Efficacy of aloe vera cream in prevention and treatment of sunburn and suntan. J Med Assoc Thai. 2005)

Așadar, folosește aloe vera doar pentru arsuri de gradul II, dacă, din nefericire, te confrunți cu așa ceva. Celelalte proprietăți miraculoase care îi sunt atribuite acestei plante sunt doar mituri. Bazează-te însă întotdeauna pe o dietă formată din plante. Nu va da greș niciodată!

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: