Cu totii cunoastem efectele negative ale fumatului asupra sanatatii. Insa cu toate acestea, nu putem sa renuntam definitiv la el.

Putem oare sa reducem aceste efecte negative prin alimentatie?

Citeste articolul si afla ce minunatii au mai descoperit cercetatorii.

Cum pot preveni fumatorii cancerul la plamani

Pentru fumatori sunt in general putine vesti bune. Cancerul la plamani este a doua cauza de deces la nivel mondial.

Iata ca azi am o veste buna si pentru fumatori! Desi cea mai buna strategie ramane renuntarea, iata ca curcumina din turmeric ajuta si pe cei intoxicati zilnic de carcinogeni.

Turmericul – polivalent in lupta anticancer

Din 1987, Institutul National al Cancerului din SUA a testat peste 1000 de agenti diferiti pentru activitatea lor anticancer chemopreventiva, dintre care doar cateva au trecut spre studiile clinice. Curcumina, prezenta in condimentul indian turmeric, care este folosit in pudra de curry, este un astfel de agent.

Conform modului lor de actiune, agentii anticancer sunt clasificati in diferite subgrupe: antiproliferativi, antioxidanti sau blocatori de cancerigeni. Curcumina apartine tuturor subcategoriilor, avand mai multe mecanisme de actiune si blocand formarea, proliferarea si invazia cancerului. Mai mult, ne poate ajuta chiar inainte sa ajunga cancerigenii la celulele noastre (W. Park et al. New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prevention and Research, 2013).

Un studiu din 1987 a investigat efectele curcuminei asupra capacitatii toxinelor de a altera ADN-ul si au descoperit ca curcumina este antimutagen eficient impotriva mai multor substante ce cauzeaza cancer, dar acest lucru a fost un studiu in vitro, adica in eprubeta (M. Nagabhushan et al. In vitro antimutagenicity of curcumin against environmental mutagens. Food Chemistry and Toxicology 1987)

Turmericul testat pe fumatori

Ce se intampla cand testam turmericul pe oameni? Unde se gasesc persoane care se expun de buna voie la carcinogeni, zi de zi? Evident, printre fumatori (K. Polasa et al. Effect of turmeric on urinary mutagens in smokers. Mutagenesis 1992).

Ca sa testeze efectele mutagenice ale carcinogenilor, au pus subiectii fumatori si nefumatori sa urineze pe bacterii, apoi au masurat mutatiile ADN. Initial, urina nefumatorilor a cauzat de circa 4 ori mai putine mutatii genetice. Dupa o luna de consumat turmeric, totul a ramas la fel in cazul nefumatorilor, insa la fumatori, aceste mutatii au scazut la jumatate.

Si nu li s-a administrat cine stie ce supliment concentrat, ci pudra de la magazin, mai putin de o lingurita pe zi. Sa nu uitam totusi ca cel mai eficient antimutagen pentru fumatori este renuntarea. Chiar si dupa o luna de turmeric, mutatiile genetice sunt duble comparativ cu nefumatorii.

Fumatul este un obicei ucigator, asta o stim cu totii. Daca alegi sa fumezi, totusi, consuma zilnic turmeric pentru a reduce efectele mutagenice ale carcinogenilor.

Incepe chiar de azi, cu o lingurita de turmeric peste friptura sau in supa de la pranz. Intreaba de el la orice magazin naturist si cu siguranta il vei gasi!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: