Cum să previi răceala cu probiotice

Sezonul rece ne ia adesea pe neașteptate și ne trezim că am răcit când ne este lumea mai dragă și că trebuie să zacem înfofoliți în plapumă…

Ca să eviți vizitele dese și costisitoare la farmacie după remedii pentru răceală sau gripă, este mai simplu să-ți ajustezi puțin dieta cu probiotice din alimente delicioase.

Încă din 2001, cercetările au susținut că probioticele îmbunătățesc sistemul imunitar. Într-un studiu (Y. H. Sheihiao,et al. Systemic immunity-enhancing effects in healthy subjects following dietary consumption of the lactic acid bacterium Lactobacillus rhamnosus HN001 publicat in The Journal of the American Collage of Nutrition, 2001) efectuat pe persoane între 44 și 80 de ani, participanții au luat suplimente cu probiotice pe perioada studiului timp de 3 săptămâni.

Ulterior s-a constatat o creștere semnificativă a capacității globulelor albe de a distruge potențialii invadatori, inclusiv celulele canceroase.

Rezultate similare (H. S. Gill et al. Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic Bifidobacterium lactis HN019 publicat in The America Journal of Clinical Nutrition, 2001) s-au obținut și cu o altă tulpină de probiotice și pe subiecti și mai vârstnici. În plus, nivelul imunitar crescut s-a menținut peste cel inițial circa 3 săptămâni după încetarea administrării probioticelor.

Lactate și murături pentru răceli puține și ușoare

Zece ani mai târziu, un studiu dublu-orb controlat cu placebo (A. Berggren, et al. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections puplicat in European Journal Of Nutrition, 2011) a confirmat că probioticele reduc riscul de a dobândi răceli comune și se poate traduce în mai puține răceli pe durata sezonului, mai puține zile de boală și mai puține simptome specifice.

Mai mult, o analiză recentă (Q. Hao, et al. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011) – revizuire a celor mai bune studii făcute pe probiotice – a constatat că probioticele din iaurt și alte lactate fermentate, iaurt de soia, murături sau suplimente pot reduce într-adevăr riscul de infecții ale tractului respirator superior.

Suplimentele din farmacie nu sunt de preferat, pentru că probioticele sunt, de fapt, bacterii vii din alimente ce trebuie ținute la rece și pot fi deja moarte în aceste suplimente alimentare…

Pentru a preveni răcelile specifice sezonului rece, include în dieta ta zilnică cel puțin o porție (150 g) de lactate fermentate și una generoasă de murături în loc de salată la felul principal.

Chiar dacă te va atinge răceala, consumul de probiotice îi va scurta durata și intensitatea, permițându-ți să-ți desfășori activitatea zilnică fără probleme.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: