Cola cu Zero calorii sau alte băuturi light (adică cu îndulcitori artificiali în loc de zahăr) sunt băuturi pe care cei care țin dietă aleg de multe ori le bea. Asta în loc de varianta lor cu zahăr, de care sunt conștienți îi îngrașă.

O cană de Cola normală sau o cană de alte băuturi acidulate cu gust de portocale sau lămâie conține 9, da NOUĂ !!! lingurițe de zahăr cu vârf. Decât aceste „tone” de zahăr, poți bea o dată pe săptămână o Cola cu Zero calorii atunci când nu mai poți după ceva dulce.

Uite însă mai jos câteva cercetări pe care merită le cunoști atunci când te gândești bei ceva „dietetic”. Citește ca poți evita capcanele care te așteaptă.

De ce băuturile dietetice îngrașă?

Dacă optezi pentru varianta „light” a sucurilor de la raft în speranța nu te vei îngrășa, veștile cercetătorilor sunt proaste

Deși au zero calorii, un studiu clinic american, efectuat la scară largă a descoperit o legătură strânsă și directă între folosirea îndulcitorilor artificiali și creșterea în greutate.

Mai precis, cei care beau cea mai mare cantitate de sucuri dietetice sunt și cei mai grași!

Iar aceasta indiferent de ce îndulcitor artificial a fost folosit, aspartam, ciclamat sau altceva! Cum este posibil? Există 3 explicații oferite de oamenii de știință în baza cercetărilor, conform studiului american publicat de Neuroscience în 2010 (Gain weight by „going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings de Qing Yang):

1. „Cauzalitatea inversă”

Nu sunt gras pentru că beau sucuri dietetice, ci beau sucuri dietetice pentru că sunt gras.

Opțiunea pentru sucuri dietetice aparține de cele mai multe ori obezilor și supraponderalilor, persoanele cu greutate normală nu prea cumpără sucuri dietetice sau le consumă doar ocazional!

2. „Supracompensarea pentru reducerea calorică preconizată”.

Este o denumire cam pretențioasă, dar explicația este simplă: cei care consumă băuturi cu îndulcitori artificiali ajung să mănânce mai mult.

De ce?

Cred că pot mânca mai multă mâncare compensând caloriile „evitate” prin sucurile dietetice.

3. Asocierea cu mâncarea de tip fast-food.

Întâmplător sau nu, marii consumatori de băuturi dietetice sunt cei mai fideli clienți ai restaurantelor fast-food, unde poți găsi preparatele cele mai nesănătoase și mai dense caloric.

Caloriile evitate prin alegerea unei băuturi dietetice sunt compensate din plin de sutele de calorii dintr-un simplu hamburger cu cartofi prăjiți.

Ce e de făcut? Înlocuiește toate sucurile dietetice cu apă, ceai de fructe sau alte ceaiuri plăcute la gust, preparate de mâna ta.

Se pare că orice e „atins” de industria alimentară reușește să te îngrașe, fie că sunt pline ochi de zahăr, fie că au zero calorii…

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: