Reducerea cu 50% a riscului de cancer de colon
Cancerul colorectal este a doua cauza principala de deces prin cancer in Statele Unite, dupa cancerul pulmonar. Ratele cancerului pulmonar variaza foarte mult in intreaga lume, dar un lucru cert este ca fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar. Exista o variatie si mai mare la nivel mondial pentru ratele cancerului de colon. Daca plamanii se pot umple de carcinogeni din fum, este posibil ca si colonul sa se umple cu carcinogeni din alimente.
Dieta traditionala africana bogata in fibre
Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si de la Universitatea din Limpopo au cautat sa raspunda la intrebarea: de ce afro-americanii au rate mai mari de cancer de colon fata de africanii nativi? Cancerul de colon este extrem de rar in cazul populatiilor africane native, de peste 50 de ori mai mici decat ratele americanilor. Primul care a descris ratele scazute ale cancerului de colon la africanii nativi, Dr. Denis Burkitt, a pus accentul pe dieta lor traditionala bogata in cereale integrale, cu un continut bogat in fibre. Se pare ca se poate obtine o reducere de 10% a riscului de cancer colorectal pentru fiecare 10 grame de fibre consumate zilnic. (D Aune, D S Chan, R Lau, R Vieira, D C Greenwood, E Kampman, T Norat. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2011) Africanii nativi consuma peste 100 de grame pe zi.
Dieta moderna africana este foarte prelucrata si are un continut redus de fibre, insa nu a existat o crestere dramatica a incidentei cancerului de colon. Dieta lor are un continut atat de redus de fibre deoarece majoritatea populatiei depinde in prezent de porumbul rafinat. Cu toate acestea, boala colonului in Africa este inca cu 50% mai putin frecventa decat in Statele Unite.
Consumul scazut de produse animale
Dieta afro-americanilor si americanilor caucazieni este bogata in carne, in timp ce dieta africanilor nativi este saraca in carne si grasimi saturate, avand un nivel total de colesterol de 139 mg/dl, comparativ cu peste 200 mg/dl in Statele Unite. (J Ou, J P DeLany, M Zhang, S Sharma, S J O’Keefe. Association between low colonic short-chain fatty acids and high bile acids in high colon cancer risk populations. Nutr Cancer. 2012) Acest lucru certifica faptul ca cel mai puternic factor de risc al cancerului de colon poate fi aportul de carne si de grasimi animale. Poate ca raritatea cancerului de colon la africani nu tine de consumul de fibre, ci de consumul redus de produse animale.
Si amidonul rezistent poate fi un alt factor de risc. Deoarece africanii autohtoni isi racesc porumbul in frigider, o parte din amidon se poate cristaliza si apoi se poate transforma in mod eficient in fibra. Acesta este motivul pentru care salata de paste sau cea de cartofi se hranesc mai bine cu bacteriile intestinale decat cu felurile de amidon servite calde.
Asadar, un motiv pentru care incidenta cancerului de colon este mai scazuta in cazul populatiei africanilor nativi poate fi consumul crescut de fibre, o alimentatie mai sanatoasa, bazata in special pe cereale integrale, plante neprocesate, precum si un consum scazut de produse animale. Incepe si tu chiar de azi cu un mic dejun format din cereale integrale cu lapte de soia si un varf de lingurita de scortisoara.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!