Pentru KiloStop, mentinerea este foarte importanta. De aceea le oferim pacientilor nostri mentinere gratuita pe viata. Daca si tu ai terminat un program KiloStop, mai ai 7 zile in care poti sa te programezi pentru consultatia ta anuala gratuita.

Si ca sa-ti vin si mai mult in ajutor, astazi o sa-ti vorbesc despre cum poti sa te mentii suplu pe viata fara sa mai numeri caloriile pe care le consumi. Cum este posibil?

Citeste articolul si descopera noua abordare a pierderii in greutate.

O noua abordare a pierderii in greutate: densitatea nutrientilor

In aceasta noua abordare a pierderii in greutate s-a pornit de la statisticile care arata ca veganii sunt mai subtiri, cu un indice mediu de masa corporala (IMC) de 23 (20-25 inseamna greutate normala), in conditiile in care cei care mananca „orice” au un IMC mediu de peste 28 (adica sunt supraponderali), iar ovo-lacto-vegetarienii au putin peste 25. Oare reusesc veganii sa ramana supli de-a lungul anilor pentru ca sunt „privati” de nutrientii din produse animale?

Dietele vegetariene sunt mai bogate in nutrienti decat cele omnivore

Perceptia ca vegetarienii sunt privati de nutrienti, cu precadere de proteine nu este una noua. Constienti de aceasta perceptie, cercetatorii americani au analizat timp de 10 ani dietele a peste 13.000 de persoane si au comparat aportul de nutrienti al celor care nu consuma produse de origine animala cu cel al carora o fac zi de zi (B. Farmer. A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: An analysis of the national health and nutrition examination survey 1999-2004. Journal of American Diet Association, 2011).

S-a constatat ca cei care mananca vegetarian (tin post, mai pe romaneste) aveau cel mai mare aport din aproape fiecare nutrient: mai multe fibre, mai multa vitamina A, mai multa vitamina C, mai multa vitamina E, mai multe dintre vitaminele B (tiamina, riboflavina, acid folic) si mai mult calciu, magneziu, fier, potasiu si, in acelasi timp, mananca mai putine grasimi saturate si colesterol. Si da, consuma suficiente proteine!

Paradoxal, omivorii au cele mai mari carente din acesti nutrienti (cu precadere fibre, vitaminele A, C, si E, calciu, magneziu, potasiu) iar cei cu diete vegetariene au mai mult decat necesarul zilnic din toate. Iar daca te gandesti la legume cu frunze verzi, nu este asta explicatia, vegetarienii consuma cu doar doua lingurite in plus fata de omnivori…

Vegetarianismul pe termen lung – dieta de slabire fara controlul caloriilor

In ceea ce priveste numarul de calorii, nici aici nu este o mare diferenta, vegetarienii consuma cu 363 de Calorii mai putin in fiecare zi (K. Thedford, S. Raj. A vegetarian diet for weight management. Journal of American Diet Association, 2011). Insa vegetarienii nu-si bat capul cu numararea caloriilor, asadar dieta lor ar putea fi cea ideala: fara numaratul caloriilor, fara calcularea portiilor, doar evitarea anumitor categorii de alimente…

Pe termen lung, dietele vegetariene sunt singurele sustenabile, pentru ca sunt variate si te fac sa te simti foarte bine. Mai mult, vegetarienii ard mai multe calorii chiar si in somn! S-a constatat ca atat vegetarienii, cat si veganii, au rata metabolismului bazal cu 11% mai mare decat omnivorii, adica au un metabolism mai rapid, ceea ce ar putea explica faptul ca se mentin supli pana la varste inaintate (M. J. Toth, E. T. Poehlman. Sympathetic nervous system activity and resting metabolic rate in vegetarians. Metabolism, 1994).

Daca nu-ti place sa numeri calorii, o dieta de slabire cu efecte demonstrate este cea vegetariana. Mai precis, ovo-lacto-vegetariana pentru greutate la limita de sus a normalitatii si cea vegana pentru suplete pana la adanci batraneti. Incepe chiar de azi sa inlocuiesti carnea cu o portie de leguminoase sau cu nucile tale preferate. Te vei simti imediat mai usor, mai energic, mai vesel…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro, iar daca ti-a placut, trimite acest articol si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: