Astăzi vreau te învăț cum mănânci sănătos și ieftin, chiar dacă nu alegi alimentele bio. Citește articolul și află dacă chiar merită cumperi alimente bio.

Alimentele organice au mai multi nutrienți?

Pacienții întreabă mereu dacă ar trebui caute alimente organice sau ecologice pe rafturi, dacă efortul financiar merită (sunt mai scumpe decât cele crescute „tradițional”).

Problema se poate pune în două feluri: cumperi mai puține pesticide sau mai mulți nutrienți? Astăzi îți voi răspunde la întrebarea despre nutrienți

Nicio diferență la nivel de vitamine și minerale

După ce au analizat sute de studii, oamenii de știință nu au găsit diferențe semnificative pentru majoritatea nutrienților tradiționali, adică vitamine și minerale.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în ciuda percepției larg răspândite că alimentele produse ecologic sunt mai hrănitoare, nu există dovezi solide pentru a susține această percepție. (C Smith-Spangler et al. Are organic foods safer or healthier than convențional alternatives?: a systematic review. Annals of Internal Medicine, 2012)

Și totuși, analiza a descoperit că alimentele organice au ceva în plus: un nivel mai ridicat (cu până la 69% mai mare) de fitonutrienți fenolici, adică faimoșii antioxidanți anticancer. Așadar, ne protejează acești antioxidanți? Sau doar fac fructele și legumele să aibă un gust mai bun?

Legume și fructe organice sau mai multe?

În laborator, extractele din căpșunile cultivate ecologic au suprimat creșterea celulelor cancerului de colon și ale celui de sân semnificativ mai bine decât extractele din căpșuni convenționale. (M E Olsson et al. Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006)

Există mai multe studii in vitro care arată o activitate antioxidantă și antimutagenică mai mare, precum și o mai bună inhibare a proliferării celulelor canceroase. Dar studii clinice cu privire la impactul general al consumului organic asupra bolilor umane pur și simplu nu s-au făcut.

Așadar, pe baza nivelului de antioxidanți, alimentele organice pot fi considerate cu 20 până la 40% mai nutritive. Ce înseamnă aceasta? Că nu trebuie să alergi cu orice preț după legume și fructe crescute organic! Înseamnă că poți adăuga una-doua porții de legume sau fructe la cele 5 din dieta zilnică sănătoasă și obții același efect! (J Forman, J Silverstein, Committee on Nutrition; Council on Enviromental Health; American Academy of Pediatrics. Organic foods: health and environmental advantages and disadvantages. Pediatrics. 2012)

Alimentele organice sau ecologice au același număr de vitamine și minerale ca și cele crescute convențional. Diferența există la nivelul antioxidanților anticancer, însă poți compensa diferența îmbogățindu-ți dieta zilnică cu încă două porții de fructe sau legume.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: