Ai carențe de calciu? Te-ai gândit că acestea se produc din cauza calciului care nu se absoarbe în organism?
Citește articolul și află cum poți împiedica aceste pierderi de calciu.
De ce pierdem calciu?
Încă din copilărie ai aflat că cel mai important mineral pentru oase este calciul. Și că nu e bine să-l pierzi, ci să consumi alimente și suplimente cu acest mineral crucial.
Ce-ți vine în minte când vine vorba de calciu? Da, știu, lactatele… Dar dacă le consumi absolut degeaba? Dacă tot calciul ingerat se pierde?
Pierzi calciu cate putin in fiecare zi?
Secolul trecut a fost în întregime dominat de convingerea că alimentele acide (precum carnea și lactatele) ne fac să eliminăm calciul din oase prin urină. Și nu e de mirare, pentru că mai multe experimente ce datează încă din anii 1912 arătau cantități mari de calciu în urina celor ce consumau carne.
O analiză a 26 de astfel de studii (L. M. Ausman et al., Estimated net acid excretion inversely correlates with urine pH in vegans, lacto-ovo vegetarians, and omnivores. Journal of Renal Nutrition, 2008) susținea că, pentru fiecare 40 de grame de proteine de origine animală pe care le adaugi la dieta zilnică, pierzi circa 50 mg de calciu.
La cele 2 kg de calciu aflate în schelet, asta ar însemna că pierzi anual aproape 2% din calciul din oase. Logica părea imbatabilă: carnea produce aciditate, aciditatea duce la pierderea calciului, calciul este din oase, iar această pierdere duce la distrugerea oaselor. Îngrijorător, nu?
Pierzi calciu pentru că nu se absoarbe
Știința a evoluat, iar studiile mai recente arată cu totul altceva. De fapt, calciul eliminat prin urină nu provine din oase! Se pare că 90% din calciul suplimentar din urină, după ce mănânci o friptură, nu vine de la oase, ci din dietă (J. E. Kerstetter, Dietary protein and bone: A new approach to an old question. American Journal of Clinical Nutrition, 2009).
Răsufli ușurat? Nici asta nu este o veste prea grozavă… Calciul pierdut înseamnă calciu neabsorbit de organism. Cum oprești risipa de calciu?
Un studiu recent (J. J. Cao et al., A diet high in meat protein and potential renal acid load increases fractional calcium absorption and urinary calcium excretion without affecting markers of bone resorption or formation in postmenopausal women. Journal of Nutrition, 2011), susținut de multe altele, a comparat calciul pierdut prin urină pentru două grupuri de participanți:
Primul grup a avut concentratii mari de calciu in urina, iar al doilea – mult mai mici. Adica? Cu cat mananci mai multe fructe si legume, cu atat mai mult calciu absorbi in organism.
O dieta bazata pe carne si lactate grase te face sa pierzi calciul, pentru ca aciditatea acestor alimente impiedica absorbtia calciului.
Ca sa minimizezi pierderile ce dauneaza sanatatii oaselor, incepe de azi si mananca mai multe fructe si legume!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!