Ai carente de calciu? Te-ai gandit ca acestea se produc din cauza calciului care nu se absoarbe in organism?

Citeste articolul si afla cum poti impiedica aceste pierderi de calciu.

De ce pierdem calciu?

Inca din copilarie ai aflat ca cel mai important mineral pentru oase este calciu. Si ca nu e bine sa-l pierzi, ci sa consumi alimente si suplimente cu acest mineral crucial.

Ce-ti vine in minte cand vine vorba de calciu? Da, stiu, lactatele… Dar daca le consumi absolut degeaba? Daca tot calciul ingerat se pierde?

Pierzi calciu cate putin in fiecare zi?

Secolul trecut a fost in intregime dominat de convingerea ca alimentele acide (precum carnea si lactatele) ne fac sa eliminam calciul din oase prin urina. Si nu e de mirare, pentru ca mai multe experimente ce dateaza inca din anii 1912 aratau cantitati mari de calciu in urina celor ce consumau carne.

O analiza a 26 de astfel de studii (L. M. Ausman et al. Estimated net acid excretion inversely correlates with urine pH in vegans, lacto-ovo vegetarians, and omnivores. Jounal of Renal Nutrition 2008) spunea ca, pentru fiecare 40 de grame de proteine de origine animala pe care le adaugi la dieta zi cu zi, pierzi circa 50 mg de calciu.

Iar la 2 kg de calciu aflat in schelet, ar însemna ca pierzi anual aproape de 2% din calciu din oase. Logica parea imbatabila: carnea produce aciditate, aciditatea duce la pierderea calciului, calciul este din oase, iar acesta pierdere duce la distrugerea oaselor. Ingrijorator, nu?

Pierzi calciu pentru ca nu se absoarbe

Stiinta a evoluat, iar studiile mai recente arata cu totul altceva. De fapt, calciul eliminat prin urina nu provine din oase! Se pare ca 90% din calciul suplimentar in urina, dupa ce mananci o friptura nu pare sa vina de la oase, ci din dieta (J. E. Kerstetter. Dietary protein and bone: A new approach to an old question. American Journal of Clinical Nutrition, 2009).

Rasufli a usurare? Nici asta nu este o veste prea grozava… Calciul pierdut inseamna calciu neabsorbit de organism. Cum opresti risipa de calciu?

Intr-un studiu recent (J. J. Cao et al. A diet high in meat protein and potential renal acid load increases fractional calcium absorption and urinary calcium excretion without affecting markers of bone resorption or formation in postmenopausal women. Journal of Nutrition, 2011), sustinut de multe altele care au demostrat acelasi lucru, s-a comparat calciul pierdut prin urina pentru doua grupuri de participanti: un grup cu o dieta hiperproteica cu 5 burgeri pe zi si consum limitat de legume si fructe versus un grup cu o dieta alcalina, cu multe fructe si legume.

Primul grup a avut concentratii mari de calciu in urina, iar al doilea – mult mai mici. Adica? Cu cat mananci mai multe fructe si legume, cu atat mai mult calciu absorbi in organism.

O dieta bazata pe carne si lactate grase te face sa pierzi calciul, pentru ca aciditatea acestor alimente impiedica absorbtia calciului.

Ca sa minimizezi pierderile ce dauneaza sanatatii oaselor, incepe de azi si mananca mai multe fructe si legume!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: