Mișcarea e un mare ajutor pentru slăbit. Fără dietă s-a dovedit ineficace, însă duo-ul „grijă la mâncare” + mișcare este unul de succes.
Sportul totuși, are efectele lui speciale. Te face să te simți bine, să te simți învingător. Merită să îl folosim mereu, atunci când îi putem face loc în viață noastră.
Azi vorbesc despre ce să faci după mișcare intensă să îți revii. Mai precis să scapi de febra și oboseala musculară.
Care sunt fructele care reduc febra musculară?
Știai că unii alergători de cursă lungă mănâncă cireșe după maraton ca să reducă febra musculară de a doua zi și să le grăbească recuperarea?
Febra musculară de a doua zi după antrenament nu are legătură cu acidul lactic ce produce arsuri și dureri de mușchi în timpul efortului, ci cu inflamarea musculară.
Din fericire, există soluții naturale și pentru această problemă: fructele!
Remediul cu cireșele folosit de atleți nu este un leac băbesc, ci știință (G. Howatson et al., Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running, publicat in Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2010)!
Așa cum s-a demonstrat și cu altă ocazie (D. S. Kelley et al., Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women, publicat in Journal of Nutrition, 2006), 45 de cireșe pe zi adăugate la dieta femeilor și bărbaților reduc nivelul de inflamație din organism.
Dar ce se întâmplă cu mușchii dureroși și inflamați când bei suc de cireșe? Un studiu din 2006 (D. A. J. Connolly et al., Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage, publicat in British Journal of Sports Medicine) a arătat că febra musculară a fost considerabil redusă în cazul bărbaților ce au băut 350 ml de suc de cireșe de două ori pe zi, timp de 8 zile.
Fructe purpurii înainte și după
Doar cireșele pot reduce febra musculară? Nu, se pare că și afinele au calități similare (L. S. McAnulty et al., Effect of blueberry ingestion on natural killer cell counts, oxidative stress, and inflammation prior to and after 2.5 H of running, publicat in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 2011)! Studiul american a arătat că 250 g de afine pe zi, timp de 6 săptămâni și 375g consumate cu o oră înainte de 2 ore și 30 de minute de alergare reduce considerabil stresul oxidativ și inflamația.
Cam multe afine pe zi, dar este un studiu pentru sportivii de performanță. Pentru mișcare de menținere, caută căpșuni sau orice fel de fructe de pădure.
Consumate înainte și după antrenamente, căpșunile, cireșele sau fructele de pădure reduc febra musculară datorită conținutului lor ridicat de flavonoizi.
Poți găsi cireșe, vișine sau afine congelate și în extrasezon. Merită să mănânci zilnic 30-50 g și 200 g înainte și după un efort intens.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!