Toți obosim după o zi de activitate. Oboseala normală este trecătoare și suportabilă, iar odihna permite recuperarea completă. Pentru unele persoane, odihna nu este de ajuns. Se simt mereu obosite și își pierd ușor concentrarea. Este oboseală cronică sau neurastenia.

Medicina modernă nu prea are multe de oferit suferinzilor, însă un amplu studiu dedicat oboselii cronice a descoperit o soluție delicioasă, pe care ți-o poți administra chiar și tu cu măsură dacă te simți uneori obosit.

Medicamentele – neputincioase în fața oboselii persistente

Pentru circa 2% din populația adultă, conform studiilor, starea de oboseală este persistentă, cronică, afectând semnificativ existentă. Mai des la cei cu o viață stresantă și munca solicitantă sau la persoanele care au trecut prin suferințe emoționale intense (White PD. How common is chronic fatigue syndrome; how long is a piece of string? Popul Health Metrics. 2007).

Din păcate, nu există un tratament oficial pentru sindromul oboselii cronice, nici măcar nu se cunosc în profunzime cauzele. Medicii recomandă în prezent antidepresive, substanțe care induc somnul sau relaxează musculatura scheletică, antiinflamatoare etc, toate fără vreun rezultat notabil în privința ameliorării simptomelor și creșterii activității.

În SUA, sindromul afectează circa 7 milioane de persoane și se fac ample cercetări dedicate. Ce tratament au descoperit cercetătorii americani? Un adevăr istoric: ciocolata…

Ciocolata – tratament pentru oboseala cronică

Evident Montezuma al II-lea, care a domnit în imperiul aztec acum 500 de ani a remarcat: „Băutura divină dezvoltă rezistența, lupta cu oboseala. O ceașcă de cacao permite oamenilor să meargă o zi întreagă, fară hrană”. Iar știința a confirmat că marele împărat a avut dreptate.

Studiul dublu-orb, randomizat și controlat cu placebo a pus participanții să consume câte 3 bucăți de ciocolată pe zi (45 g în total), timp de 8 săptămâni (nu, nu este o dietă de slăbire!). Pentru grupul placebo, cercetătorii inventivi au luat ciocolata albă, cu cantități comparabile de zahăr și grăsimi, și au colorat-o maro (Sathyapalan T et al. High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome. Nutrition Journal. 2010).

Evident, s-au constatat îmbunătățiri semnificative doar la cei care au consumat ciocolată adevărată, plină de fitonutrienți din cacao.

Desigur, nimeni nu ar trebui să mănânce atâta ciocolată pe zi, mai ales dacă își supreaveghează greutatea. Însă poți obține doza echivalentă de fitonutienți din 2 lingurițe și jumătate de pudră de cacao. Le poți amesteca în cafea sau le poți face un cacao cu lapte ca să ai toată ziua energie și să ții oboseala cronică la distanță.

În loc de concluzie, iată recomandarea mea: amestecă într-un blender la mare viteză 2,5 lingurițe de cacao cu cireșe sau căpșuni congelate, puțin lapte de soia, vanilie și curmale uscate sau eritritol și vei avea cea mai gustoasă înghețată de ciocolată, cu puține grăsimi și puține calorii. Cu cât o vei mânca mai des, cu atât vei avea un organism mai sănătos, mai energic, mai neobosit…

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: