Daca marti iti spuneam ca alimentatia este foarte importanta intrucat te poate feri de multe boli cronice, desi multi medici nu recunosc acest lucru, astazi vreau sa-ti vorbesc despre cum poti preveni cancerul.

Citeste articolul si descopera ce anume sa mananci ca sa nu te imbolnavesti de cancer.

De ce indienii au rate infime de cancer?

Cancerul a devenit o epidemie mondiala cauzata in proportie de peste 80% de obiceiuri alimentare nesanatoase si de fumat.

Cu toate acestea, indienii, care reprezinta o cincime din populatia mondiala, au rate infime de cancer… Sa fie consumul redus de carne? Sau felul in care gatesc, cu multe condimente?

Tratamente anticancer reorientate spre natura

Expertii estimeaza ca tumorile incep sa se formeze de la 20 de ani, dar detectarea cancerului se face in mod normal in jurul varstei de 50 de ani sau mai tarziu. De ce dureaza atat de mult? Studiile recente arata ca sute de gene diferite trebuie sa se modifice pentru a schimba o celula normala intr-o celula canceroasa. Chimioterapia a ajuns incredibil de specifica, dar este agresiva si uneori ineficienta, iar companiile de medicamente incearca sa (re)creeze solutii bazate pe leacurile naturii, precum turmericul. (P. Anand et al. Curcumin and cancer: An old-age disease with an age-old solution. Cancer Lett. 2008).

De ce tocmai turmericul? Pentru ca incidenta cancerului in regiunile unde turmericul este precum sarea si piperul pe la noi pare a fi semnificativ mai mica decat in tarile occidentale.

Mai precis, barbatii americani (pe la noi nu sunt studii, doar diete similare) fac cancer de prostata de 23 de ori mai frecvent decat barbatii din India. In Statele Unite, melanomul este de 8-14 ori mai frecvent decat in India, cancerul colorectal de 10-11 ori, cancerul endometrial de 9 ori, cel pulmonar de pana la 17 ori, cancerul de vezica urinara de pana la 8 ori, cel la san de 5 ori, iar cel la rinichi de 12 ori mai frecvent. Iar acastea nu sunt procente, ci de x ori mai mult! (S. Bengmark, M.D. Mesa, A. Gill. Plant-derived health-the effects of turmeric and curcuminoids. Nutr. Hosp. 2009)

Multe vegetale si condimente, multa sanatate!

Cele 1,3 miliarde de indieni au cel mai mare consum de condimente din lume, asadar studiile din India au un mare potential in intelegerea relatiei dintre dieta si cancer. Sa fie doar condimentele responsabile pentru ratele infime de cancer de prin India?

Evident ca nu. Mai contribuie si o dieta bazata preponderent pe vegetale. 40% din indieni sunt vegetarieni, iar cei care consuma carne, nu mananca foarte mult. In plus, India este una dintre cele mai mari producatoare si consumatoare de fructe, legume proaspete si leguminoase (naut, linte, fasole).

Si nu e doar turmericul, ei consuma o varietate impresionanta de condimente, care sunt, de departe, cele mai antioxidante alimente din lume. (A. Hutchins-Wolfbrandt, A. M. Mistry. Dietary Turmeric Potentially Reduces the Risk of Cancer. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention).

Cand vine vorba de cancer, indienii sunt cea mai sanatoasa populatie din lume. Alimentatia lor este foarte sanatoasa, insa cercetatorii cred ca ar fi responsabile condimentele, asadar au pus ochii pe turmeric.

Incepe si tu, chiar de azi, sa adaugi un sfert de lingurita de turmeric in mancarea pe care o consumi zilnic. Aproape ca nici nu vei simti diferenta de gust, dar sigur o vei simti in ceea ce priveste sanatatea.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!