Sindromul intestinului iritabil este o boala de care sufera mii de persoane. Din pacate, medicamentele antispastice recomandate au reactii adverse, printre care durerile abdominale pe care incearca sa le previna… Asa ca ce e de facut?

Citeste articolul si afla ce solutie au gasit cercetatorii.

Tratamentul natural pentru sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare intestinala cronica, episodica, ce se caracterizeaza prin dureri abdominale si modificari ale tranzitului intestinal. Acesta este de multe ori subdiagnosticata desi poate avea un impact substantial asupra sanatatii si calitatii vietii. Intrucat nu exista un tratament eficient care sa vindece aceasta boala, persoanele afectate urmeaza tratamente care vizeaza doar atenuarea simptomelor.

Medicamentele tipice pot provoca insa reactii adverse, inclusiv senzatie de gura uscata, ameteli, vedere incetosata sau confuzie. Antidepresivele sunt administrate frecvent insa si acestea au propria lor lista de efecte secundare, inclusiv disfunctie sexuala la peste 70% din cazuri.

Uleiului de menta ca forma alternativa de tratament

Acupunctura este o forma alternativa de tratament insa studiile nu au evidentiat eficienta sa. Alte noua studii randomizate, controlate cu placebo, au descoperit insa ca uleiul de menta poate fi un tratament sigur si eficient pentru sindromul de colon iritabil. (R Khanna, J K MacDonald, B G Levesque. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014) Au fost raportate cateva reactii adverse, insa acestea au fost mai usoare si tranzitorii, cum ar fi gustul de menta, mirosul si senzatia de racire a corpului.

Cel mai lung studiu a durat 12 saptamani, asa ca nu se cunoaste eficacitatea pe termen lung, cu toate ca beneficiile dureaza cel putin o luna dupa oprirea tratamentului cu ulei (G Cappello et al. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Digestive and Liver Diseases. 2007).

In alte studii, care au comparat efectele mentei cu cele ale medicamentelor standard, efectele secundare ale medicamentelor au fost atat de greu de suportat, incat unii dintre pacienti s-au retras din studiu. Acest lucru sugereaza ca o optiune viabila pentru pacientii cu sindromul intestinului iritabil este ulei de menta ca terapie de prima linie, inainte de a incerca orice altceva.

Ceaiul de menta

Ceaiul de menta nu a fost niciodata testat de catre cercetatori, acestia considerand ca nu ar fi suficient de concentrat. Cu toate acestea, un sfert de ceasca de frunze proaspete de menta are un continut de ulei de menta egal cu cel al unora dintre capsulele utilizate in studii. Acestea s-ar putea amesteca cu usurinta intr-un smoothie cu fructe de padure congelate pentru un gust mai bun.

Asadar, desi medicii au nevoie de tratamente eficiente care sunt sigure si cu efecte relevante, cele mai recente studii au demonstrat ca o terapie cu ulei de menta sau ceai de menta poate avea cel putin aceleasi efecte ca medicamentele.

Incepe si tu chiar de azi si fa-ti si tu un smoothie racoritor dintr-un sfert de cana de frunze proaspete de menta, la care poti adauga fructe de padure congelate. Vei beneficia atat de savoarea lui deosebita, cat si de efectele calmante pe care le are asupra tractului digestiv. Mai mult, poti cultiva menta in ghiveci, chiar la tine acasa.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: