Asa cum iti povesteam in unul dintre mailurile trecute, inima are de suferit in urma unei diete nesanatoase… la fel si creierul.
Azi iti propun sa citesti articolul de mai jos si sa afli cum te poti bucura de o batranete frumoasa, cu amintiri intacte…
Dieta mediteraneana si Alzheimerul
In cazul „centrului de control”, o dieta nesanatoasa, cu putine legume si fructe, dar cu multe grasimi rele, inseamna o batranete impovarata de declin cognitiv si Alzheimer. Descopera dieta care s-a dovedit ca mentine luciditatea pana la adanci batraneti.
Grasimile saturate cresc riscul de Alzheimer
Multe studii au decoperit legaturi stranse intre ceea ce mancam si sanatatea creierului (WB Grant. Dietary Links to Alzheimer’s Disease. Alzheimer’s Disease Review 2, 1997).
Mai precis, femeile cu cel mai mare aport de grasimi saturate prezentau riscuri cu 60-70% mai mari de declin al functiei cerebrale. Magnitudinea schimbarii cognitive asociate cu consumul de grasimi saturate a fost echivalenta cu aproximativ 6 ani de imbatranire, adica femeile cu cel mai mic aportul de grasimi saturate aveau functia creierului ca a femeilor cu 6 ani mai tinere.
Cercetatorii de la Harvard au examinat relatiile dintre tipurile de grasime (nesaturate si saturate) timp de peste 4 ani in randul a 6.000 de femei sanatoase in varsta si au constatat ca aportul mai mare de grasimi saturate se asociaza cu declinul intelectului si memoriei (O.I. Okereke et al. Dietary fat types and 4-year cognitive change in community-dwelling older women. Annals of Neurology. 2012).
Mai precis, cercetatorii au cuantificat nivelul de stres oxidativ in aerul expirat, care scade cand mananci mai multe fructe si legume, apoi scade si mai mult pe masura ce creste cantitatea de produse vegetale si scade cantitatea de produse de origine animala. (E R Miller 3rd et al. Effect of dietary patterns on measures of lipid peroxidation: Results from a randomized clinical trial. Circulation. 1998).
Dieta mediteraneana prelungeste viata celor deja bolnavi
In mai multe studii, dieta mediteraneana a fost asociata cu un risc scazut de Alzheimer si de declin cognitiv (I Lourida et al. Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology, 2013) . De ce tocmai aceasta dieta?
Dieta mediteraneana traditionala este bogata in legume, leguminoase, peste, fructe in coaja tare si saraca in carne si lactate. Cele mai importante aspecte sunt consumul mare de legume si raportul ridicat dintre grasimi nesaturate (vegetale) si grasimi saturate (animale).
Riscurile ca riscurile, dar daca boala Alzheimer este deja instalata? Un alt studiu dedicat dietei mediteraneene a aratat ca aceasta prelungeste viata celor deja bolnavi de Alzheimer (N. Scarmeas et al. Mediterranean diet and Alzheimer disease mortality. Neurology, 2007) .
Mai exact, cu cat a fost mai strict respectata, cu atat mai mult au trait subiectii implicati in studiu.
Cosumul zilnic de grasimi saturate (din carne si lactate grase) creste exponential riscul de a te imbolnavi de Alzheimer. Pe de alta parte, consumul de legume si fructe (inclusive in coaja tare) previne declinul memoriei si boala Alzheimer, asigurandu-ti o batranete inteleapta.
Ce-ti ramane de facut?! Incepe de azi si mananca un pranz care sa contina un preparat la gratar din peste alaturi de o salata bogata in legume!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!