Probabil ca ai vazut raportul pe care il pregateste Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la carnea procesata si carnea rosie. Despre ce este vorba? OMS ne avertizeaza ca preparatele din carne (carne procesata) sunt cancerigene, iar carnea rosie este „probabil” cancerigena.

Asociatiile din industria carnii au reactionat brusc, denuntand aceste avertismente. Asa ca am cautat mai multe detalii despre carnea rosie si uite ce studii am gasit!

Citeste articolul si descopera la ce riscuri te expui consumand carne rosie.

Industria carnii nu ar vrea sa citesti acest articol

„Carnea rosie cade greu la stomac”… Iata o expresie populara cu un sambure de adevar stiintific: nu numai ca se digera greu, dar „cade greu” peste artere, provoaca diverse tipuri de cancer si iti scurteaza viata. Si nu este o sperietura gandita de nutritionisti, ci concluzia la care au ajuns, dupa 20 de ani de studii, cercetatorii de la Harvard, unii dintre cei mai prestigiosi cercetatori din lume.

Consumul de carne rosie – studiat 20 de ani la peste 120.000 de persoane

Pe 12 martie 2012, au fost publicate rezultatele a doua studii majore realizate la Harvard, care au implicat 37.000 de barbati si 83.000 de femei. Cercetatorii de la Harvard incepusera studiile pe acesti 120.000 de oameni in 1986, cand niciunul dintre ei nu suferea de boli de inima sau cancer. Doua decenii mai tarziu, cand studiile s-au incheiat, aproximativ 24.000 dintre participanti decedasera, din care peste 6.000 din cauza bolilor de inima si 9.000 din cauza cancerului (Pan A et al. Red Meat Consumption and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies. Archives of Intern Medicine 2012).

Pe parcursul studiilor, cercetatorii au verificat si au urmarit dieta tuturor. La ce concluzii au ajuns dupa 20 de ani? Consumul de carne rosie este asociat cu un risc crescut de mortalitate, cu precadere din cauza bolilor cardiovasculare si cancerului, mai exact, cu o durata de viata semnificativ mai mica.

Iar aceasta concluzie a survenit dupa ce au luat in considerare factori precum varsta, greutate, consum de alcool, exercitii fizice practicate, fumat, istoricul familial, aportul caloric si chiar consumul de alimente sanatoase, precum cerealele integrale, fructele si legumele. Cu alte cuvinte oamenii nu mor prematur pentru ca mananca mai putine vegetale, ci pentru ca mananca mai mult carne.

Si de unde ne luam proteinele?

Este cea mai frecventa intrebare adresata vegetarienilor, de parca doar carnea ar contine proteine! Inlocuirea proteinelor din carne cu surse vegetale de proteine a fost asociata un risc mai scazut de mortalitate. S-a descoperit ca cele mai protectoare in acest sens sunt nucile (fructele in coaja tare), asociate cu o scadere a riscului de deces de 19%.

De ce nucile? Deoarece alimentele sunt pachete de nutrienti, nu nutrienti separati. Walter Willett, presedintele departamentului de nutritie de la Harvard, publica in 2012 ghidul „Elementele esentiale ale unei alimentatii sanatoase”, in care explica stiintific ca este mult mai avantajos pentru sanatate si longevitate sa optam pentru cele mai bune pachete de proteine, adica pentru cele din surse vegetale mai degraba decat pentru cele din carne, care vin la pachet cu grasimi nesanatoase.

Iar cantitatea si calitatea grasimilor si celorlalti nutrienti care vin la pachet cu proteinele poate influenta sanatatea si silueta pe termen lung. Studiile amintite arata ca un consum mai mare de proteine din fasole, nuci si seminte care inlocuiesc carbohidrati rafinati din dieta reduce semnificativ riscul de boli de inima.

Concluzia marilor cercetatori de la Harvard? Daca vrei sa traiesti pana la adanci batraneti, evita carnea rosie, inlocuind-o cu peste, carne de curcan si de pui, servite intotdeuna cu multe legume pe post de garnitura sau salata.

Si mai bine, considera fasolea, mazarea si ciupercile ca sursa ta principala de proteine sanatoase si protectoare.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: