În perioada aglomerată a sărbătorilor, cu toții căutăm modalități de a ne relaxa și de a ne bucura din plin de atmosfera festivă. Un aliat neașteptat în această căutare este șofranul – ingredient prețios prezent atât în bucătărie, cât și în parfumurile create de case celebre precum Chanel, Armani, Dior și Versace.
Citește articolul și descoperă cum te ajută șofranul să dobândești starea de bine pe care ți-o dorești!
Parfumul de șofran reduce stresul
De la parfum la stare de bine
Cercetările demonstrează că șofranul nu este doar un ingredient aromatic căutat, ci și un remediu natural eficient. Un studiu revoluționar realizat de cercetători japonezi în 2011 (Fukui H. et al.) a demonstrat că simpla expunere la aroma de șofran poate:
- Reduce semnificativ nivelul hormonilor de stres
- Îmbunătăți starea psihologică generală
- Oferi beneficii fără efecte secundare nedorite
De ce este șofranul atât de prețios?
Cunoscut ca „aurul roșu” în gastronomie, șofranul își merită pe deplin reputația: pentru obținerea unui singur kilogram sunt necesare peste 100.000 de flori. Această raritate îl face cel mai scump condiment din lume, dar beneficiile sale justifică investiția.
Din fericire, pentru un studiu nu este nevoie decât de cantități infime de șofran. Unul dintre acestea (Agha-Hosseini M, Kashani L, Aleyaseen A, Ghoreishi A, Rahmanpour H, Zarrinara AR, Akhondzadeh S. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG. 2008 Mar;115(4):515-9), realizat în 2008 pe femei cu vârste între 20 și 45 de ani, a arătat că 30 mg de șofran pe zi ameliorează semnificativ neplăcutele simptome ale sindromului premenstrual.
Nu este recomandat însă gravidelor! O cantitate de peste 2 g de șofran pe zi poate provoca avortul.
Stres mai puțin, o stare de bine mai mare
Un studiu din 2011 (Fukui H, Toyoshima K, Komaki R. Psychological and neuroendocrinological effects of odor of saffron (Crocus sativus). Phytomedicine. 2011 Jun 15;18(8-9):726-30) a mers mult mai departe cu îndrăzneală științifică. Ceretătorii japonezi și-au propus să demonstreze beneficiile psihologice și neuroendocrinologice ale șofranului. Și au reușit! Simpla pulverizare a parfumului într-o încăpere a produs o scădere majoră a hormonului de stres și o îmbunatățire semnificativă a simptomelor psihologice. Iar toate aceastea, evident, fără efecte secundare neplăcute.
Cum să beneficiezi de proprietățile șofranului
Poți incorpora șofranul în viața ta în mai multe moduri:
- Ca ingredient aromat în preparatele culinare
- Sub formă de parfum sau aromaterapie
- Ca supliment natural pentru starea de bine (respectând dozele recomandate)
În loc de medicamente sau tehnici costisitoare care promit că reduc stresul, dar vin la pachet cu efecte secundare, mama natură are un leac parfumat. Șofranul reduce stresul, oferă o stare generală de bine și ameliorează simptomele sindromului premenstrual. Așa că folosește și tu șofran în mâncare pentru o stare de bine garantată.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro, Iar dacă ți-a plăcut, trimite acest articol și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!