Daca in e-mail-ul precedent ti-am aratat cum poti sa fii si tu un Chef la tine in bucatarie, astazi vreau sa iti arat ce poti face pentru a fi mai relaxat. Toate acestea pentru a te bucura din plin de atmosfera de sarbatoare din aceste zile si pentru a incepe noul an cu o stare de spirit infinit mai buna.

Citeste articolul si descopera parfumul care te ajuta sa dobandesti starea de bine pe care ti-o doresti.

Parfumul de sofran reduce stresul

Chanel, Armani, Dior, Versace… Branduri faimoase care creeaza moda si parfumuri. Iar printre ingredientele importante ale tuturor acestor parfumuri cautate, costisitorul sofran se afla la loc de cinste.

Sa fie doar aroma ademenitoare? Sau si un strop de stiinta? Cercetarile arata ca parfumul de sofran reduce nivelul de stres dar si simptomele psihologice ale sindromului premenstrual (SPM).

Scump, dar eficient in SPM in cantitati infime

De ce este sofranul scump? Pentru ca este nevoie de peste 100.000 de flori parfumate pentru a obtine un singur kilogram din cel mai scump condiment din lume.

Din fericire, pentru un studiu nu este nevoie decat de cantitati infime de sofran. Unul dintre acestea (Agha-Hosseini M, Kashani L, Aleyaseen A, Ghoreishi A, Rahmanpour H, Zarrinara AR, Akhondzadeh S. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG. 2008 Mar;115(4):515-9), realizat in 2008 pe femei cu varste intre 20 si 45 de ani, a aratat ca 30 mg de sofran pe zi amelioreaza semnificativ neplacutele simptome ale sindromului premenstrual.

Nu este recomandat insa gravidelor! O cantitate de peste 2 g de sofran pe zi poate provoca avortul.

Stres mai putin, o stare de bine mai mare

Un studiu din 2011 (Fukui H, Toyoshima K, Komaki R. Psychological and neuroendocrinological effects of odor of saffron (Crocus sativus). Phytomedicine. 2011 Jun 15;18(8-9):726-30) a mers mult mai departe cu indrazneala stiintifica. Ceretatorii japonezi si-au propus sa demonstreze beneficiile psihologice si neuroendocrinologice ale sofranului. Si au reusit! Simpla pulverizare a parfumului intr-o incapere a produs o scadere majora a hormonului de stres si o imbunatatire semnificativa a simptomelor psihologice. Iar toate aceastea, evident, fara efecte secundare neplacute.

Mai mult, dupa ce il mirosi bine, iti poti condimenta cu el mancarea; sofranul este si un foarte bun antioxidant natural ce previne formarea tumorilor, dar si un digestiv eficient.

In loc de medicamente sau tehnici costisitoare care promit ca reduc stresul, dar vin la pachet cu efecte secundare, mama natura are un leac parfumat. Sofranul reduce stresul, ofera o stare generala de bine si amelioreaza simptomele sindromului premenstrual. Asa ca foloseste si tu sofran in mancare pentru o stare de bine garantata.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro, Iar daca ti-a placut, trimite acest articol si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: