Saptamana trecuta ti-am aratat ce legume este mai bine sa consumi crude si pe care sa le gatesti pentru a te bucura de toata bogatia lor nutritiva. Astazi vreau sa-ti vorbesc tot despre legume, mai exact despre ciuperci.
Citeste articolul si descopera de ce ciupercile scad riscul de cancer la san.
Mai mult, consumate in combinatia potrivita, il pot reduce si cu pana la 90 %.
Ciupercile bune pentru femei
Cancerul la san nu este doar cel mai mare cosmar al unei femei, ci si al intregii familii in care membrii pot ramane fara sotie, fara mama, fara sora… Iar incidenta acestuia este in crestere, in special in Europa si America de Nord, unde dietele nesanatoase fac ravagii in randul populatiei, provocand si alte boli cronice si tipuri de cancer. Nu iti pierde speranta, exista un mod verificat si la indemana de a preveni cancerul la san…
Ciupercile in laborator opresc proliferarea celulelor canceroase
Desi cancerul de san este tipul cel mai frecvent in randul femeilor din intreaga lume, incidenta in unele zone ale lumii, cum ar fi Asia, este de pana la sase ori mai mica decat in America de Nord (Parkin DM, Fernández LM. Use of statistics to assess the global burden of breast cancer. Breast Journal. 2006). Oare pentru ca asiaticele mananca soia si beau ceai verde? Intr-o mica masura. Adevaratul merit il au banalele ciuperci albe champignon, comune, mereu disponibile si ieftine…
In laborator, celulele umane de cancer la san puse intr-un vas continua sa creasca si sa prolifereze la aproximativ aceeasi viteza daca sunt lasate in pace. Daca se adauga enzima folosita de celulele canceroase sa produca propriul lor estrogen, ele se inmultesc de 10 ori mai repede. Dar daca se adauga extract de ciuperci champignon, enzima isi paralizeaza activitatea, iar celulele se intorc la valorile initiale(Chen S et al. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Reserch. 2006).
Asadar, ciupercile albe champignon inhiba enzima care dezvolta cancerul mamar, dar asta in laborator… Cum functioneaza aceasta descoperire in realitate? Si cate ciuperci albe champignon trebuie sa consume zilnic femeile? Un studiu pe femei a aratat ca 5 ciuperci albe champignon pe zi (circa 100 g) suprima cresterea tumorilor(Grube BJ et al. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation. Journal of Nutrition. 2001).
Ciupercile in dieta previn cancerul la san
Cercetatorii asiatici au mers chiar mai departe si au intrebat o mie de femei bolnave de cancer mamar cate ciuperci consuma. Apoi au pus aceeasi intrebare la o mie de femei sanatoase, alcatuind un esantion cat mai similar cu bolnavele de cancer in ceea ce priveste varsta, greutatea, inaltimea, miscarea efectuata zilic, statutul de fumatoare sau nefumatoare etc. In baza acestor raspunsuri, cercetatorii au ajuns
la concluzia ca femeile care au cel putin o portie de ciuperci pe zi in dieta lor scad riscul de a avea cancer de san cu 64%.
Si care este dimensiunea acestei portii salvatoare? Palarie-ntr-un picior, ghici ciuperca, cate? O jumatate de ciuperca pe zi (media calculata pe o luna)!!! Adica 70 g pe saptamana sau 15 ciuperci pe luna ca sa scazi riscul cu 64%! Iar daca jumatatea zilnica de ciuperca se combina cu ceai verde (in medie o jumatate de cana pe zi sau o cana la 2 zile), riscul de a face cancer mamar scade cu 90%(Zhang M, Huang J, Xie X, Holman CD. Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women. International Journal of Cancer. 2009).
Incepe si tu, chiar de azi, cu o supa crema de ciuperci, pe care o poti consuma la pranz, alaturi de o cana de ceai verde energizant si antioxidant. Vei beneficia nu numai de bogatia de fibre, proteine si minerale a ciupercilor, ci iti vei scadea drastic riscul de cancer la san.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!