Daca saptamana trecuta iti aratam cum sa faci fata caniculei daca esti hipertensiv, astazi vreau sa-ti vorbesc despre cum poti sa reduci riscul de Alzheimer.

Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.

De ce chinezii si japonezii au inceput sa sufere de Alzheimer

Bolile neurodegenerative precum Alzheimer erau aproape inexistente in Asia acum 50 de ani, dar situatia s-a schimbat dramatic in prezent…

De ce au inceput sa sufere japonezii, faimosi pentru sanatatea si longevitatea lor, sau chinezii, cei mai mari si mai multi consumatori de orez de pe planeta, de aceste boli? Raspunsul stiintei este simplu: si-au schimbat dieta…

Genetica, clima sau dieta?

Incidenta bolilor neurodegenerative difera drastic de la o zona la alta: in Africa, India şi sudul Asiei, ratele sunt infime, iar cele mai mari sunt in Europa de Vest si America de Nord (C P Ferri et al. Global prevalence of dementia: A Delphi consensus study. Lancet 2006). Sa fie genetica, mediul sau dieta de vina?

Nigerienii din Africa au de cinci ori mai putini bolnavi decat afro-americanii din Indianapolis (R P Clarke. Incidence of dementia and Alzheimer disease in Nigeria and the United States. JAMA 2001) Incidenta bolii Alzheimer printre japonezii care traiesc in America este mai apropiata de cea a americanilor decat de cea a japonezilor. (L White et al. Prevalence of dementia in older Japanese-American men in Hawaii: The Honolulu-Asia aging study. Jama, 1996)

Africanii si asiaticii care traiesc in SUA şi mananca precum americanii au acelasi risc de imbolnavire ca si nativii. Deci nu e genetica, nici mediul de vina…

Schimbarile alimentare care cresc riscul de Alzheimer

In Japonia traditionala, dietele erau formate preponderent din cereale, legume si seminte. Din anii 1960, orezul din alimentatia lor a fost inlocuit treptat de produsele de origine animala. Factorul alimentar cel mai puternic asociat cu prevalenta bolilor neurodegenerative a fost consumul in crestere de grasimi de origine animala (W B Grant. Trends in diet and Alzheimer’s disease during the nutrition transition in Japan and developing countries. Journal of Alzheimer’s Disease, 2014).

O analiza similara efectuata in China a ajuns la aceeasi concluzie, iar cercetatorii sunt de parere ca aceste rate vor creste daca modelul alimentar ramane cel din ultimii ani (K Y Chan et al. Epidemiology of Alzheimer’s disease and other forms of dementia in China, 1990-2010: A systematic review and analysis. Lancet, 2013).

Aceste concluzii explica si de ce vegetarienii prezinta riscuri de 2-3 ori mai mici sa sufere de boli neurodegenerative. Mai mult, la nivel global, cele mai scazute rate validate ale bolii Alzheimer sunt in India rurala, unde se consuma putina carne, dar multe cereale si leguminoase.

Asadar, cu cat mananci mai putine produse de origine animala, cu atat mai mic este riscul de a te imbolnavi de Alzheimer. In acest sens, exemplul asiaticilor care au inlocuit orezul cu produsele de origine animala in ultimii 50 de ani este relevant. Limiteaza-ti consumul de carne la maxim o portie (cat podul palmei) pe zi. Sau pe saptamana…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: