Daca saptamana trecuta ti-am aratat ca grepfrutul nu te ajuta sa slabesti, astazi vreau sa-ti vorbesc despre dieta care te poate proteja de cancerul renal.

Citeste articolul si descopera ce sa mananci ca sa te feresti de cancerul la rinichi.

Cum te protejezi impotriva cancerului renal

Cancerul renal reprezinta o adevarata problema in ziua de astazi. Doar in SUA 58.000 de oameni sunt diagnosticati cu cancer la rinichi in fiecare an si 13.000 mor din aceasta cauza. Aproximativ 4 la suta din cazuri sunt ereditare, dar ce se intampla cu celelalte 96 de procente? Din punct de vedere statistic, principalul factor de risc este consumul de tutun, dar fumatul este in ultimii ani in declin. Deci, ce se intampla?

Principalele cauze ale cancerului renal

Nitrozaminele sunt unul dintre cei mai puternici agenti cancerigeni din fumul de tigara, iar un singur hot dog contine nitrozamine cat cinci tigari. (J Agric Food Chem 2001 – Determination of total N-nitroso compounds and their precursors in frankfurters, fresh meat, dried salted fish, sauces, tobacco, and tobacco smoke particulates) Aceste substante cancerigene se gasesc si in carnea procesata.

Deci, chiar daca rata de fumat a scazut, probabil cresterea numarului de oameni care se imbolnavesc de  cancer de rinichi de-a lungul ultimelor decenii ar putea avea legatura cu consumul de carne procesata. Intrebarea care se pune acum este daca si consumul de carne proaspata reprezinta un risc.

Dieta pe baza de fructe si legume vs consumul de carne

Cel mai mare studiu prospectiv cu privire la dieta si sanatate a fost realizat de  NIH-AARP (National Institutes of Health-American Association of Retired Person’s  Diet and Health Study) din SUA,  pe aproximativ 500.000 barbati si femei, care au participat la cercetare timp de noua ani. (Br J Cancer – Dietary intake of nitrate and nitrite and risk of renal cell carcinoma in the NIH-AARP Diet and Health Study)

Nitritii din toate sursele de carne, atat cele prelucrate cat si carnea proaspata, au fost asociati cu un risc crescut de cancer renal. Cercetatorii au descoperit insa ca nu exista nici o legatura intre cantitatea de nitrati sau nitriti din surse vegetale și riscul de cancer la rinichi.

De ce sunt nitratii si nitritii din legume inofensivi, dar nitratii si nitritii din carne provoaca cancer? Adevaratele substante cancerigene nu sunt nitritii, ci nitrozaminele și nitrosamidele. De aceea, putem beneficia in conditii de siguranta de nitratii din legume, fara a exista riscul de cancer. De fapt, cele mai multe legume care contin nitrati, cum ar fi rucola sau varza creata, sunt asociate cu un risc scazut de cancer renal.

Asadar, studiile au demonstrat ca dietele pe baza de plante si cele bogate in fibre sunt recomandate pentru a preveni cancerul la rinichi. Cu cat mai multe legume, cu atat mai bine. Asa ca, incepe si tu chiar de azi si inlocuieste carnea de la pranz cu o supa de fasole cu ardei copti.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: