Daca saptamana trecuta iti aratam care este cel mai bun ceai pentru inima ta, astazi vreau sa-ti arat cum poti sa previi cancerul.

Citeste articolul si afla ce vitamina te ajuta in lupta impotriva cancerului.

Vitamina D si reducerea riscului de cancer

Asocierea vitaminei D cu reducerea riscului de cancer a inceput in anul 1980, atunci cand cercetatorii institutului Johns Hopkins au constatat ca locuitorii statelor New Mexico si Arizona au o rata a cancerului de colon la jumatatea celor din state precum New York, New Hampshire si Vermont. Ei au sustinut ideea conform careia acest lucru se datoreaza faptului ca primele state au mai mult soare, propunand ipoteza ca vitamina D este un factor de protectie impotriva cancerului de colon. De atunci, expunerea la soare a fost asociata cu rate mai mici pentru 14 tipuri de cancer.

Rata deceselor provocate de cancer si nivelul de vitamina D

De asemenea, vitamina D a fost asociata cu o mortalitate mai mica a pacientilor cu cancer colorectal. Acest lucru ar putea explica si de ce rata de supravietuire este mai mare daca pacientul este diagnosticat toamna, dupa ce a inmagazinat depozite de vitamina D vara. Dar poate ca acest lucru poate fi explicat si prin fapul ca vara oamenii mananca mai sanatos si fac mai multa miscare. (N Keum, E Giovannucci. Vitamin D supplements and cancer incidence and mortality: a meta-analysis. Br J Cancer. 2014)

Stabilirea unei relatii de tip cauza-efect intre cancerul de colon si deficitul de vitamina D prin intermediul unor studii observationale este o provocare din cauza mai multor variabile, printre care si cauzalitatea inversa. Poate un nivel scazut de vitamina D a fost provocat de cancer si nu invers. Dar acest lucru este mai putin posibil intrucat tumorile nu par sa afecteze nivelurile de vitamina D din sange. Insa, tratamentul cancerului poate face asta. Chiar si simplele interventii chirurgicale scad consistent si rapid nivelul de vitamina D din organism. Sau poate ca bolnavul de cancer petrece mai putin timp la soare. Toate acestea pot explica nivelul inferior de vitamina D din organismul lor.

Studii clinice

Insa un lucru este sigur: nivelurile ridicate de vitamina D sunt asociate cu supravietuirea in cazul cancerului colorectal, cu injumatatirea riscului de reaparitie a cancerului de san si cu supravietuirea si in cazul cancerului ovarian si limfomului.

Singurele studii clinice randomizate controlate care au analizat legatura dintre vitamina D si riscul decesului de cancer au relevat faptul ca obtinerea de niveluri sanguine de vitamina D de aproximativ 75 de nanomoli per litru protejeaza cu o treime femeile cu cancer la san si cu 97% pacientii cu cancer de colon. Pentru a ajunge la acesta cifra de 75 de nanomoli per litru este nevoie de 2.000-4.000 de unitati internationale de vitamina D zilnice, pentru care se pare ca nu exista dovezi credibile ale efectelor nocive. In orice caz, rezultatele acestor studii pot avea o influenta majora asupra tratamentelor de cancer ale viitorului. (M Li, P Chen, J Li, R Chu, D Xie, H Wang. Review: the impacts of circulating 25-hydroxyvitamin D levels on cancer patient outcomes: a systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2014)

Asadar, preventia si tratamentele impotriva cancerului deja cunoscute pot fi insotite de cure de vitamina D prelungite, atat prin expunerea la soare, cat si prin consumul de suplimente cu vitamina D sau alimente care contin aceasta vitamina. Incepe si tu chiar de azi cu un pastrav la gratar si o salata mare de frunze verzi in care sa adaugi si cateva ciuperci.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: