Daca saptamana trecuta iti aratam care este vitamina care te protejeaza de cancer, astazi vreau sa-ti vorbesc despre aspirina. Asta pentru ca efectul ei asupra bolilor de inima este cunoscut de mult timp. Dar aspirina vine la pachet si cu efecte secundare. Ce-ar fi daca ai sti ca exista ceva ce te protejeaza la fel de eficient ca aspirina dar care nu are niciun efect secundar? L-ai incerca?
Citeste articolul si descopera care este acesta.
Efectul aspirinei asupra bolilor de inima
Acidul salicilic, ingredientul activ din aspirina, a fost folosit de mii de ani ca un analgezic antiinflamator sub forma extractului de scoarta de salcie. Hipocrate il folosea pentru a trata febra si pentru a alina durerea din timpul nasterii. Astazi, milioane de oameni iau aspirina pentru a trata sau pentru a preveni bolile de inima.
Riscuri si beneficii ale consumului de aspirina
Totul a inceput in 1953, odata cu publicarea studiului „Durata vietii si cauza de deces in poliartrita reumatoida” in New England Journal of Medicine (Cobb S, Anderson F, Bauer W. Length of life and cause of death in rheumatoid arthritis. N Engl J Med. 1953) . In cadrul studiului, s-a constatat ca exista o legatura stransa intre consumul de aspirina si durata vietii. Mai exact, persoanele care au consumat aspirina pentru articulatii au avut o durata a vietii mai mare datorita efectelor de subtiere a sangelui si de prevenire a formarii cheagurilor in artere. Studii efectuate apoi in anii 1960 si 1970 au sugerat ca un aport regulat de aspirina protejeaza organismul impotriva atacurilor de cord (Vane JR. The mode of action of aspirin and similar compounds. J Allergy Clin Immunol. 1976).
Recomandarea oficiala astazi pentru pacientii cu boli de inima este o doza zilnica mica de aspirina. Pentru restul persoanelor insa este recomandata doar in cazul in care beneficiile asupra bolilor cardiace sunt mai mari decat riscurile de sangerare. Din 10.000 de pacienti testati printr-un consum al unei aspirine zilnice, au fost prevenite 250 de evenimente vasculare majore. Insa, in acelasi timp, aceasta a cauzat 40 de evenimente hemoragice extracraniene majore care au dus la spitalizare. Astfel, pentru 6 evenimente vasculare majore evitate are loc unul hemoragic major.
Asadar, raportul este de doi la unu, ceea ce a determinat noile orientari europene sa nu recomande aspirina pentru populatia generala, fara probleme ale inimii, avand in vedere in special riscul major de sangerare craniana.
Cum ne protejam si tratam inima
Dar oamenii de stiinta au cautat o modalitate de protectie a inimii, fara o expunere atat de mare la riscuri. Ornish si Esselstyn au dovedit ca bolile de inima avansate pot fi prevenite, tratate si chiar inversate (da, ai citit bine!) cu o dieta bazata pe plante, cereale, fasole, legume, fructe, nuci si seminte, lactate si carne de pasare si peste. (Esselstyn Jr. CB, Favaloro RG. Introduction: more than coronary artery disease. The American Journal of Cardiology, November 26, 1998 Volume 82, Issue 10, Supplement 2, Pages 5–9.)
De asemenea, Bill Castelli, directorul celui mai lung studiu epidemiologic care a rulat in lume, Framingham Heart Study, sustine ca daca oamenii ar manca suficient de sanatos intreaga epidemie a bolilor de inima ar disparea. Esselstyn precizeaza, totodata, ca nu se refera la o dieta exclusiv vegetariana, ci la o nutritie bazata in principal pe plante. (Castelli WP. William Peter Castelli, MD: a conversation with the editor [interview by William Clifford Roberts]. Am J Cardiol. 2004)
Asadar, vestile sunt pe cat se poate de bune. Bolile de inima nu numai ca pot fi evitate, ci pot fi chiar inversate. Si totul doar prin dieta.
Asa ca incepe si tu chiar de azi cu un pranz format dintr-un peste la cuptor cu orez brun, care merge de minune cu o salata mare cu frunze verzi.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!