La inceputul saptamanii iti aratam care sunt adevaratele cauze ale refluxului gastroesofagian. Astazi vin cu studii despre un subiect foarte dezbatut: telefoanele mobile provoaca sau nu cancer cerebral?

Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.

Telefoanele mobile cauzeaza cancer?

Iata o intrebare la care miliarde de oameni ar dori sa li se raspunda. Cine este in masura sa raspunda la aceasta intrebare daca nu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), autoritatea recunoscuta in privinta a ceea ce este si nu este cancerigen? Da, exact acea autoritate mondiala care spune ca printre carcinogenii cu cel mai inalt grad de certitudine se numara plutoniul şi carnea procesata…

Potential cancerigen, dupa parerea OMS

Conform clasificarilor intocmite de OMS, exista cinci categorii de carcinogeni. Pe langa cei ai grupului 1, care provoaca cu siguranta cancer fiintelor umane, exista grupul 2A, care probabil provoaca cancer şi 2B cei cu potential cancerigen, apoi cei de care “nu se stie sigur” şi, pe ultimul loc – “probabil necancerigeni”.

In luna mai 2011, 30 de oameni de stiinta din 14 tari s-au intalnit pentru a evalua carcinogenitatea radiatiilor emise de telefoanele mobile si au concluzionat ca, avand in vedere cantitatea limitata de dovezi disponibile, telefoanele mobile sunt un potential cancerigen uman. Deci, nu un carcinogen uman definit precum cei din grupul 1, nici unul probabil, cum ar fi pesticidul Roundup de la Monsanto sau o carne obisnuita, ci un posibil cancerigen, adica din grupul 2B. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Preamble. World Health Organization)

Clasificarea a fost facuta cu 6 ani in urma. Dovezile continua sa se adune, iar cele mai recente doua analize sistemice din 2017 arata o crestere de la 33% a “şanselor” de tumoare cerebrala la utilizare pe termen lung, pana la 46% pentru tumorile pe partea capului pe care tii telefonul. (Prasad M et al. Mobile phone use and risk of brain tumours: a systematic review of association between study quality, source of funding and research outcomes. Neurological Science. 2017)

Iar analizele includ studiile finantate de industrie, care au fost acuzate de a fi partinitoare si eronate, subestimand riscul, spre deosebire de studiile independente care nu sunt “conditionate financiar”.

Nu vrem sa incurajam temeri inadecvate…

Ce facem cu aceste informatii? Ei bine, avand in vedere incertitudinea, am putea urma “principiul precautiei” si sa folosim “masuri personale simple pentru a ne reduce expunerea” – sa nu vorbim la telefon tot timpul, spre exemplu. Sa scriem mai multe mesaje, nu exista dovezi privind riscul de cancer la deget… Evita insa dispozitivele antiradiatii, care ar putea face lucrurile sa se inrautateasca, de fapt, fortand telefonul sa amplifice semnalul. (Cousin ME, Siegrist M.Cell phones and health concerns: impact of knowledge and voluntary precautionary recommendations. Risk Analisys. 2011)

Subiectul se dezbate deschis in literatura de analiza a riscurilor. “Din perspectiva sanatatii publice, ar putea fi rezonabil sa oferiti utilizatorilor de telefoane mobile recomandari de precautie voluntara pentru manipularea telefonului mobil, pentru a le permite sa ia decizii in cunostinta de cauza”. Exista inca “incertitudine stiintifica”, deci nu vrem sa “incurajam temeri inadecvate”. (Peres J.WHO classification sparks debate over cell phone safety. Journal of National Cancer Institute. 2011)

Spre exemplu, cancerul cerebral este foarte rar. Riscul de a face cancer la creier este de 1 la 15.000 in fiecare an. Asadar, chiar daca telefoanele mobile ar dubla riscul, asta ar insemna doar 1 la 7500. (Yang M et al. Mobile phone use and glioma risk: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2017)

Este mult mai probabil sa fii ucis de un telefon mobil in mainile unui sofer distras decat de cancer provocat de telefonul in sine. Deci, daca autoritatile din domeniul sanatatii doresc sa informeze publicul larg despre posibilitatile de precautie ramane mai mult ceea ce se cheama “o decizie politica”. Intre timp, nu uita ca discutiile fata in fata sunt mult mai interesante decat cele la telefon…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: