Un regim vegetarian bazat pe multe legume, leguminoase, salate verzi, fructe, nuci și semințe este probabil cel mai bun mod de alimentație prin care să ajungi sănătos la 100 de ani.
Sau măcar un regim variat, ce include de 2-3 ori pe săptămână lactate sau carne cu conținut scăzut de grăsimi, alături de salate generoase, legume și celelalte vegetale menționate mai sus.
Azi vorbesc despre o variantă extremistă a dietei vegetariene: cea doar cu alimente nepreparate termic. Citește articolul și descoperă dacă plusul de sănătate al acestei diete merită efortul considerabil depus.
3 mituri despre dieta raw vegan
Cu siguranță că ai auzit despre raw vegan și despre promisiunile de câștig în sănătate ale unei astfel de diete…
Adepții stilului vegan crudivor sunt, de fapt, un fel de extremiști alimentari ce refuză toate alimentele de origine animală și orice preparat termic la peste 40 de grade.
De ce?
Pentru o viață fără boală sau bătrânețe…Să fie aceasta soluția?
Descoperă 3 mituri promovate de veganii crudivori, pe care dovezile științifice le infirmă.
Mitul nr. 1: Nutrienții sunt distruși prin preparare termică
Într-adevăr, vitamina C, spre exemplu, este parțial distrusă prin preparare termică. Pe de altă parte, unele substanțe nutritive devin mai ușor de absorbit de organism prin gătire.
Află cum să consumi legumele pentru a maximiza aportul de nutrienți!
De exemplu, avem de trei ori mai mulți antioxidanți din morcovi fierți decât din cei cruzi. Sau mai mult licopen din roșii coapte. Fermentarea crește absorbția de minerale din produsele din cereale, iar coacerea (fără ulei!) anumitor nuci și semințe crește absorbția mineralelor.
Mitul nr. 2: Dieta crudivoră asigură toți nutrienții necesari organismului
Nu există nicio dovadă clară că dietele crudivore sunt superioare altor diete combinate. De fapt, dovezile publicate care există până în prezent arată contrariul. Singurul studiu alimentar (Donaldson MS, Food and Nutrient Intake of Hallelujah Vegetarians, publicat in Nutrition & Food Science in 2001) din domeniu arată că dietele alimentare crudivore duc la deficit de energie, de proteine, de vitamine B12 și D, calciu, seleniu și zinc.
Mitul nr. 3: La fel ca strămoșii noștri, avem nevoie de enzimele din plantele crude
Ei bine, enzimele din plante sunt, de fapt, dezactivate de către acidul gastric, dar, chiar dacă nu s-ar întâmpla așa, nu suntem plante, nu avem nevoie de enzime vegetale. De fapt, corpul nostru produce toate enzimele de care avem nevoie pentru a funcționa din proteinele pe care prepararea termică le face mult mai digerabile.
Citește și: Merită să cumperi alimente bio?
Pe de altă parte, o dietă bazată doar pe fructe cultivate în prezent nu este suficient de hrănitoare. Acestea sunt, nutrițional vorbind, o umbră palidă a fructelor sălbatice consumate de strămoșii noștri.
În concluzie, mănâncă o combinație echilibrată de alimente crude și preparate. Cât mai multe de origine vegetală.
Să furăm din regimul raw vegan salatele verzi, legumele și fructele proaspete. Aici e beneficiul major al dietei raw vegan de care ne putem bucura și dacă nu îl adoptăm în totalitate.
O alimentație echilibrată e mai bună și sustenabilă pe termen lung decât orice exagerare.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!