Astăzi, continuăm dezbaterile despre vegetale și surprizele plăcute pe care le aduc în viețile noastre.

Citește articolul și află cum să consumi ghimbirul pentru a profita de toate beneficiile lui.

Ghimbirul este campion în lupta cu durerile

Ești cu siguranță familiar cu gustul ghimbirului, dar poate nu te-ai aștepta să ascundă o listă atât de lungă de efecte pozitive asupra organismului.

Au fost efectuate cel puțin opt studii complexe pentru testarea acțiunii ghimbirului în cele mai variate cazuri de durere – totul, de la osteoartrită, migrene, până la intestin iritabil. Concluzia: ghimbirul este un agent clinic eficient în calmarea episoadelor dureroase, cu un profil de siguranță mai bun decât multe medicamente.

S-a făcut și un studiu maraton pentru identificarea celui mai frecvent efect advers al pastilelor. Afecțiunile gastro-intestinale se pare că reprezintă răspunsul. Într-adevăr, aspirina și ibuprofenul pot atenua durerile cu care te confrunți, dar stomacul tău va trebui să plătească un preț pentru asta. În schimb, ghimbirul nu numai că a dat rezultate în diminuarea durerilor, ci efectiv îmbunătățește funcția gastrointestinală. De exemplu, atleții de anduranță pot suferi de greață. Ghimbirul nu funcționează numai pentru reducerea durerilor musculare, ci este apreciat și pentru proprietățile anti-greață. (Matsumura MD, Zavorsky GS, Smoliga JM, The Effects of Pre-Exercise Ginger Supplementation on Muscle Damage and Delayed Onset Muscle Soreness, „Phytother Res”, 2015.)

În general, extractele și pudra de ghimbir pot fi cumpărate de la orice magazin alimentar. Pentru a beneficia de efecte pozitive, trebuie să ții cont de relația puternică dintre doză și efect. Cele mai bune rezultate în ceea ce privește reducerea durerii au fost asociate cu 1,5-2 grame pe zi. Asta înseamnă o linguriță de ghimbir măcinat.

Riscurile folosirii abuzive a medicamentelor antiinflamatoare

Spanacul este un remediu minunat pentru procesele inflamatorii. Se recomandă pentru creșterea performanțelor sportive și recuperare, datorită acestor proprietăți. Dar, cei mai mulți sportivi nu folosesc spanac pentru a depăși problemele cu care se confruntă. De obicei, apelează la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

În Statele Unite, până la 95% dintre sportivii din colegii și chiar și trei sferturi dintre copiii care joacă fotbal la liceu iau astfel de medicamente. Nu numai în caz de durere, ci cu scop profilactic, pentru a preveni durerea și inflamația. Cu toate acestea, dovezile științifice nu susțin o asemenea practică. Riscurile potențiale ale utilizării pastilelor includ durerile și sângerările gastrointestinale, leziunile renale și hepatice.

Un studiu din 2013 care a vizat mii de alergători de maraton a reușit să tragă un important semnal de alarmă în acest sens. Incidența lezării de organe a fost de cinci ori mai mare în rândul celor care au luat analgezice înainte de cursă. 9 au fost spitalizați: 3 cu insuficiență renală după administrarea de ibuprofen, 4 cu hemoragie gastrointestinală după aspirină și 2 atacuri de cord. În schimb, niciunul dintre participanții care nu luaseră analgezice nu a ajuns în spital. Mai mult decât atât, se pare că medicamentele nici măcar nu au fost de folos. Intensitatea durerii raportate după cursă nu a demonstrat niciun avantaj real. (Küster M, Renner B, Oppel P, Niederweis U, Brune K, Consumption of analgesics before a marathon and the incidence of cardiovascular, gastrointestinal and renal problems: a cohort study, „BMJ Open”, 2013)

Cum poți folosi concret ghimbirul pentru reducerea durerilor

În primul rând, ține cont de faptul că ghimbirul nu dă rezultate pentru durerile acute. Deci nu poți apela la el ca la orice medicament. Dacă iei o linguriță de ghimbir înaintea unui antrenament, nu există niciun rezultat în atenuarea durerii musculare peste 30 de minute sau o oră. Ceea ce face însă ghimbirul este să domolească în timp intensitatea durerii musculare.

Dacă iei ghimbir timp de 5 zile la rând vei accelera ritmul de refacere musculară. Deci o singură doză de ghimbir nu te va ajuta. Dar o linguriță sau două luate zilnic timp de câteva săptămâni au capacitatea de a reduce durerile musculare. Și de accelerare a ritmului în care se produce recuperarea forței musculare.

Cea mai puternică componentă antiinflamatoare din ghimbir este substanța numită shogaol. Ghimbirul uscat conține o cantitate mai mare din acest compus decât ghimbirul în ​​stare proaspătă. Poate te întrebi de ce nu există pastile pentru reducerea stresului oxidativ și a inflamațiilor care să conțină numai extract de shogaol. Este adevărat că fiecare componentă activă a ghimbirului reduce în mod individual inflamația. Dar ghimbirul în sine rămâne mai eficient decât suma părților sale. Studiile au arătat că cele mai bune rezultate apar atunci când ghimbirul a fost preparat termic în avans. Mai exact, după ce a fost fiert timp de 3 ore, a crescut și mai mult concentrația de shogaol.

Începe și tu chiar de astăzi să mănânci una-două lingurițe de pudră de ghimbir obținută prin măcinarea plantei fierte. O poți adăuga în apa pe care o bei înainte de antrenament, în ceai sau în salata de fructe. Te vei bucura de reducerea considerabilă a durerii provocate de leziunile musculare produse în timpul exercițiilor fizice.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: