Am decis să mă concentrez în continuare asupra conținutului nutrițional al sticlelor din bucătăriile noastre. În ultimii ani, uleiul de măsline extravirgin a devenit o prezență constantă în dieta românilor, grație concepției extrem de răspândite că ne aduce beneficii incontestabile.

Citește acest articol pentru a descoperi informațiile științifice pe care nu le cunoșteai până acum despre uleiul de măsline, dar care, cu siguranță, vor face diferența în alegerile alimentare viitoare!

Uleiul de măsline are aceleași efecte nocive precum… mâncarea de la fast-food

După ce mănânci la fast-food sau după ce consumi alimente bogate în grăsimi pregătite chiar acasă, cum ar fi cârnații, o salată cu multă maioneză ori micul dejun cu ouă prăjite, se produce o paralizie relativă a arterelor tale. Mai exact, este afectată funcția endotelială. Celulele endoteliale sunt cele care căptușesc vasele de sânge, funcționând ca o interfaţă între sângele circulant şi ţesuturile înconjurătoare. Acest strat monocelular este activ din punct de vedere metabolic, participând la numeroasele procese care se desfășoară în vasele de sânge. Poate părea surprinzător, dar s-a descoperit că uleiul de măsline poate determina aceleași modificări ale funcției endoteliale precum grăsimile enumerate mai sus.

Studii contradictorii despre uleiul de măsline

Sunt sigur că ai auzit și tu de multe ori că uleiul de măsline este chiar recomandat pentru prevenirea bolilor cardiace. Într-adevăr, s-au efectuat studii care au înregistrat o stare bună a celulelor endoteliale după consumul de ulei de măsline. Numai că în cele din urmă s-a clarificat situația: acele studii măsuraseră ceva diferit: dilatarea indusă de ischemie (deficitul local de sânge datorat diminuării de sânge arterial în țesuturile afectate), nu dilatarea produsă de fluxul sanguin. Mai mult decât atât, cercetătorii au arătat în alte sute de ocazii că testul de dilatare indus de ischemie poate da un rezultat negativ fals. (Gori T, Olive oil and ischemic reactive hyperemia in hypercholesterolemic patients, „J Am Coll Cardiol.”, 2006)

Adevărul este că, în cazul tuturor tipurilor de ulei, indiferent dacă acesta era proaspăt sau prăjit, s-a constatat o scădere semnificativă și constantă a funcției endoteliale în orele de după masă. Uleiul de măsline poate fi mai puțin dăunător decât uleiurile bogate în omega-6 sau decât grăsimile saturate, dar prezintă totuși efecte adverse. Cel puțin acesta este cazul uleiului de măsline obișnuit și rafinat.

Uleiul de măsline extravirgin păstrează o parte din fitonutrienții antiinflamatori care se află în măslinele propriu-zise, de aceea nu pare să inducă creșterea nivelului markerilor inflamatori în aceeași măsură ca uleiul de măsline rafinat. Contrar așteptărilor, există studii care arată că și uleiul de măsline extravirgin poate afecta semnificativ funcția endotelială. Nu putem să nu ne întrebăm de ce, pe de altă parte, alte studii indică o îmbunătățire a funcției endoteliale în cadrul dietei mediteraneene, despre care se știe că este bogată în ulei de măsline. (Vogel RA, Corretti MC, Plotnick GD, The postprandial effect of components of the Mediterranean diet on endothelial function, „J Am Coll Cardiol.”, 2000)

Nu uleiul de măsline este benefic, ci ceea ce mănânci împreună cu el

Cel mai mare studiu de evaluare a relației dintre consumul de ulei de măsline și evenimentele cardiace, cum ar fi atacurile de inimă, a demonstrat că uleiul de măsline extravirgin poate fi mai benefic decât uleiul de măsline obișnuit, dar nu a constatat o reducere semnificativă a ratei de infarct. (Buckland G, Travier N, Barricarte A, Ardanaz E, Moreno-Iribas C, Sánchez MJ, Molina-Montes E, Chirlaque MD, Huerta JM, Navarro C, Redondo ML, Amiano P, Dorronsoro M, Larrañaga N, Gonzalez CA, Olive oil intake and CHD in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Spanish cohort, „Br J Nutr.”, 2012)

Rezultatele bune ale dietei mediteraneene asupra sănătății se datorează faptului că aceasta presupune comportamente alimentare sănătoase, cum ar fi aportul de legume, care tinde să meargă mână în mână cu aportul de ulei de măsline. O astfel de dietă echilibrată conține alimente bogate în antioxidanți, legume, fructe și derivați ai acestora, cum ar fi oțetul balsamic. Fructele și legumele sunt cele care asigură o anumită protecție împotriva deteriorării funcției endoteliale, de care se fac vinovate alimentele bogate în grăsimi, inclusiv uleiul de măsline. Prin urmare, beneficiile pentru sănătate pot apărea mai degrabă în ciuda, decât datorită uleiului.

Începe și tu chiar de astăzi să adopți principiile unei diete mediteraneene sănătoase, mâncând cereale integrale la micul dejun, legume, boabe și nuci la prânz și cină și câte un fruct la gustările dintre mese ori pe post de desert. Limitează-te la o singură lingură de ulei de măsline extravirgin la 1 kilogram de legume gătite și la 3-4 pufuri dintr-un recipient tip spray la o salată de verdețuri.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: