Exista alimente care provoaca depresie. Printre ele se numara si dulciurile. Dar cum sa scapi de pofta de dulce ti-am aratat marti. Astazi vreau sa iti spun ce alimente te pot predispune la depresie si ce sa mananci ca sa scapi de ea.
Citeste articolul si descopera alimentele care favorizeaza depresia si cele care o combat.
Dieta antiinflamatorie pentru depresie
Tristetea inexplicabila, dar trecatoare, de care sufera uneori oricare dintre noi devine depresie daca o simti in fiecare zi. Si nu e un moft, ci o boala ce afecteaza, in forma ei cronica, peste 150 de milioane de persoane din lumea intreaga. De ce este depresia atat de comuna? Si cum poate fi combatuta prin dieta?
Care este legatura dintre dieta si depresie?
Ca pretutindeni, sindromul colonului iritabil (SCI) este subdiagnosticat, desi are un impact substantial asupra starii de sanatate si calitatii vietii. Mai exact, dupa anumite cercetari, este comparabil cu cel al persoanelor care sufera de tulburari mult mai grave, cum ar fi diabetul, insuficienta renala si boli intestinale inflamatorii (JD Rosenblat et al. Inflamed moods: a review of the interactions between inflammation and mood disorders. Progress in Neuropsychopharmacolgy & Biolgycal Psychiatry, 2014).
Cel mai puternic argument este acela ca depresia poate fi declansata prin inducerea inflamatiei, ca in cazul celor tratati cu interferon pentru anumite tipuri de cancer sau infectii cronice – pana la 50% sufera de depresie majora (A. Madeeh Hashmi et al. The fiery landscape of depression: A review of the inflammatory hypothesis. JPMA. 2013).
Mai mult, s-a demonstrat ca anumite alimente inflameaza organismul, mai ales cand sunt consumate in exces. Cel mai inflamator aliment este zaharul, urmat de alcool, prajeli, grasimi trans, carnea si lactatele grase, precum si indulcitorii artificiali….
Intr-un studiu de 12 ani, au fost urmarite dietele a 43.000 de femei ce nu sufereau de depresie, pentru a vedea care dintre ele au devenit depresive. Acestea au fost, evident, cele care au avut o dieta mai inflamatorie, caracterizata prin consum de bauturi carbogazoase, cereale rafinate (paine alba) si carne (M Lucas et al. Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women. Brain, Behavior and Immunology 2014).
O dieta antiinflamatorie poate combate depresia?
Conform studiilor, cea mai antiinflamatorie dieta este cea vegana, care scade cu 30% nivelul proteinei C reactive cu 30% in doua saptamani, datorita calitatilor antiinflamatorii ale antioxidantilor din produsele vegetale (DJ Jenkins et al. Effects of a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods vs lovastatin on serum lipids and C-reactive protein. JAMA. 2003).
De ce trebuie sa reducem cantitatea de produse animale din dieta? Deoarece acestea contin endotoxine, care cresc inflamatia organismului in cateva ore de la consumarea lor. Ce efect au acestea asupra starii de spirit? Intr-un studiu in care s-au injectat participantilor endotoxine, in cateva ore, starea de inflamare a organismului a crescut substantial, la fel si sentimentele de tristete asociate cu depresia, precum si sentimentele de ruptura sociala fata de ceilalti (N DellaGioia, J Hannestad. A critical review of human endotoxin administration as an experimental paradigm of depression. Neurosci Biobehav Rev. 2010).
Incepe chiar de azi sa reduci produsele de origine animala din dieta ta si sa cresti consumul de vegetale bogate in antioxidanti precum legumele si fructele, pentru a preveni si trata starile de depresie. Mai mult, ca efect secundar, vei pierde inevitabil si kilograme, ceea ce nu poate decat sa-ti induca o stare de bine, total opusa depresiei…
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!