Daca la inceputul saptamanii iti aratam cum te ajuta fulgii de ovaz sa slabesti si sa te feresti de boli, astazi vreau sa trag un semnal de alarma asupra cresterii in greutate a copiilor.

Citeste articolul si descopera ce anume favorizeaza ingrasarea copiilor.

Poate formula de lapte sa contribuie la obezitatea infantila?

Este un fapt cunoscut ca sugarii alaptati la san pot fi protejati impotriva obezitatii pentru mai mult de 30 de ani. Cum se explica asta? O varianta poate fi formula de lapte care cu care sunt hraniti sugarii, ca substitut al laptelui matern. Laptele de vaca, ce sta la baza formulei de lapte, are proprietatea de a face vitelul sa creasca cu aproape 1 kilogram pe zi. Aceasta rata de crestere este de 40 de ori mai mare decat rata de crestere a sugarilor.

Aportul proteic al laptelui de vaca

Hrana perfecta pentru oameni, testata si cautata de-a lungul a milioane de ani, este laptele matern uman. Remarcabil este ca, dintre toate speciile de mamifere, continutul de proteine al laptelui uman este cel mai mic. Continutul proteic mare al formulei pe baza de lapte de vaca este considerat un factor ce favorizeaza obezitatea de-a lungul vietii.

Numai laptele uman permite programarea metabolica normala si protectia impotriva bolilor nedorite, in timp ce consumul de lapte de vaca si a altor produse lactate in copilarie si adolescenta poate avea efecte adverse pe termen lung asupra sanatatii. Adolescentii expusi la proteinele din lactate, cum ar fi cazeina, laptele degresat sau zerul, au cunoscut o crestere semnificativa a circumferintei taliei, comparativ cu un grup de control. (K Arnberg, C Molgaard, K F Michaelsen, S M Jensen, E Trolle, A Larnkjaer. Skim milk, whey, and casein increase body weight and whey and casein increase the plasma C-peptide concentration in overweight adolescents. J Nutr. 2012) In schimb, niciun studiu finantat de industria produselor lactate nu a gasit un rezultat nefavorabil pentru consumul de lapte.

Consecinte negative ale consumului de lapte de vaca

In loc sa fie intarcati, sugarii carora li se da formula de lapte continua sa bea lapte de vaca. Intrebarea care apare este daca acest consum pe parcursul intregii copilarii al unei substante ce favorizeaza cresterea care provine de la o alta specie poate modifica substantial procesul de crestere uman pana la maturitate. Un studiu al Universitatii Indiana, de exemplu, a descoperit dovezi ca aportul de lapte de vaca este asociat cu un risc crescut de pubertate prematura. Fetele care au consumat lapte de vaca mai mult au avut menstruatie mai devreme. (A S Wiley. Milk intake and total dairy consumption: associations with early menarche in NHANES 1999-2004. PLoS One. 2011). Astfel, consumul de lapte in copilarie poate declansa consecinte nedorite.

Seful Centrului de Prevenire a Obezitatii din cadrul Spitalului de Copii din Boston impreuna cu presedintele Departamentului de Nutritie de la Harvard au scris un editorial in revista Pediatrics AMAS in care au pus sub semnul intrebarii rolul laptelui de vaca in nutritia umana. Concluzia lor a fost ferma: oamenii nu au nevoie de laptele altor specii, lactatele putand juca un rol in aparitia anumitor tipuri de cancer din cauza nivelului ridicat de hormoni de reproducere ai laptelui din SUA.

Asadar, specialistii recomanda consumul laptelui matern pentru toti sugarii, atunci cand acest lucru este posibil, intrucat diferite studii si teste au demonstrat efectele negative ale laptelui de vaca asupra oamenilor, de la cresterea in greutate la maturitate pana la aparitia diferitelor tipuri de cancer.

Incepe si tu chiar de azi si inlocuieste laptele de vaca pentru copilul tau (daca acesta nu mai este bebelus) cu lapte de migdale. Nu numai ca este delicios, dar este si mult mai sanatos.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: