Vrem nu vrem, evenimentele din ultima vreme ne-au facut pe toti sa ne gandim un pic mai mult la impactul pe care il au actiunile noastre asupra copiilor si nepotilor nostri.

De aceea, astazi vreau sa iti vorbesc despre o schimbare minora pe care o poti face in alimentatia ta si care sa aiba un impact major asupra … planetei. Da, ai citit bine: asupra planetei.

Citeste articolul si descopera care este legatura intre ce mananci tu si gazele cu efect de sera.

Dieta ce protejeaza mediul si sanatatea

In timp ce bolile cronice cauzate de alimentatia nesanatoasa si excesiva sunt in prezent, de departe, principalele cauze de deces la nivel mondial, incalzirea globala se profileaza ca o amenintare pentru sanatatea publica.

Are aceasta alimentatie legatura cu emisiile poluante? Cum putem manca sa combatem bolile cronice si incalzirea globala in acelasi timp?

Legatura dintre alimentatie si poluare

Una dintre cele mai prestigioase reviste medicale din lume sustinea, cu statistici si argumente stiintifice, ca in secolul XXI, schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare la adresa sanatatii la nivel global, iar bolile cronice sunt, de departe, principala cauza a deceselor (NA. Health and climate change: policy responses to protect public health. Lancet, 2009).

Deloc surprinzator, alimentele care genereaza cele mai multe gaze cu efect de sera sunt aceleasi alimente care duc la boli cronice fatale. Carnea, ouale si produse lactate au cel mai mare impact asupra mediului, in timp ce cerealele, leguminoasele, fructele si legume au cel mai mic impact. Mai mult, alimentele cu cel mai mare impact asupra mediului au o calitate nutritionala mai scazuta si un pret mai mare pe kilogram comparativ cu cele care nu afecteaza mediul (G Massetet al. Identifying sustainable foods: the relationship between environmental impact, nutritional quality, and prices of foods representative of the French diet. Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, 2014).

Exista vreo cale sa combatem si poluarea, si bolile cronice? Ca mersul pe bicicleta, spre exemplu, care economiseste si combustibil, si bani, iar pe deasupra arde grasimi… Se pare ca exista!

Solutia: o dieta organica, cu mai putina carne

Comisia Europeana a comandat un studiu care sa descopere ce pot face oamenii sa ajute mediul. Spre exemplu, daca europenii ar incepe sa conduca masini electrice, nu s-ar mai produce 174 milioane de tone de dioxid de carbon anual.

Insa cel mai eficient lucru pe care l-am putea face este sa reducem consumul de carne. O zi de post pe saptamana ar avea un efect mai mare decat daca am lucra o saptamana de acasa si nu am conduce!

Raportul Comisiei a identificat barierele in reducerea consumului de carne si anume: ignoranta, obiceiurile inradacinate si cultura culinara. Masurile politice propuse de CE includ taxe pe carne, campanii de educare si punerea informatiilor despre emisiile poluante pe etichetele produselor alimentare (NA. Behavioural climate change mitigation options and their appropriate inclusion in quantitative longer-term policy scenarios. Deft, 2012).

Cercetatorii italieni au comparat 7 diete diferite pentru a vedea care este cea mai prietenoasa cu mediul: dieta omnivora conventionala, dieta omnivora organica, dieta vegetariana conventionala, dieta vegetariana organica, dieta vegan conventionala si dieta vegan organica. Pentru fiecare dieta, au cercetat agentii cancerigeni, poluarea aerului, schimbarile climatice, efectele asupra stratului de ozon si ecosistemului, ploaia acida, si utilizarea terenurilor si a combustibililor minerali si fosili.

Concluzia? Cu cat dieta este mai organica si cu mai putine produse de origine animala, cu atat este mai prietenoasa cu mediu. Ordinea enumerarii de mai sus este clasamentul final, de la 7 la 1 (L Baroni et al. Evaluating the environmental impact of variousdietary patterns combined with different foodproduction systems. European Journal of Clinical Nutrition. 2007).

Atenuarea efectelor schimbarilor climatice este costisitoare. Insa o tranzitie la nivel mondial pentru o dieta cu mai putina carne, asa cum se recomanda din motive de sanatate, ar putea reduce aceste costuri. O dieta mai sanatoasa si cu mai putina carne ar reduce costurile de atenuare de la aproximativ 1% din PIB la sub 0,50%, o dieta fara carne – cu 2/3, iar una vegana ar putea reduce aceste costuri cu 80% (E Stehfest et al. Climate benefits of changing diet. Climatic Change, 2009).

Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie si-a asumat deja rolul de lider in reducerea emisiilor de carbon. Ei propun meniuri sanatoase cu mult mai putina carne si oua, deoarece dovezile arata ca meat is heat (carnea inseamna caldura).

Guvernul suedez a modificat recent recomandarile dietetice pentru a incuraja cetatenii sa manance mai putina carne.

Alatura-te si tu acestor eforturi si renunta la carne o zi pe saptamana. Recompensa individuala imediata? Beneficii importante in sanatate, o viata mai lunga, o silueta mai subtire etc. Dincolo de asta, protejand planeta ne protejam pe noi insine!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: