Pentru ca astazi este Sf. Nicolae, da-mi voie sa incep acest articol cu o urare pentru toti cei care poarta numele acestui sfant: La multi ani supli si sanatosi!
Si pentru ca suntem in zi de sarbatoare, cand multi dintre noi ciocnesc un pahar de alcool, te invit sa afli din articolul de saptamana trecuta care sunt efectele mai putin cunoscute ale berii.
Si ca sa ramanem in spirit de sarbatoare, astazi vreau sa-ti arat care este cel mai sigur remediu pentru colicile sugarilor, astfel ca proaspetele mamici sa se bucure si ele de sarbatori cat mai linistite si fara griji.
Citeste articolul si afla cum poti trata colicile bebelusului fara ceaiuri sau medicamente.
Tratarea colicilor sugarilor prin dieta mamei
Colicile afecteaza pana la 40% din numarul sugarilor. Caracterizate prin perioade prelungite de plans necontrolat, colicile trebuie tratate in mod serios, desi pediatrii considera ca acestea sunt un lucru banal. Ele pot contribui la depresia postpartum si pot interfera cu alaptarea.
Sugarii nu sunt pur si simplu plangaciosi. Colicile inseamna durere. Felul in care doctorii tratau sugarii in relatie cu durerea are o istorie scandaloasa. In mod obisnuit, pana in anul 1980 interventiile chirurgicale erau facute pe sugari cu anestezie minima sau chiar fara.
Tratarea efectului …
Se considera ca durerea provocata de colici este cauzata de disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi crampele intestinale. Un studiu a descoperit ca un preparat din ceai de plante poate fi de ajutor in trararea colicilor, dar parintii au fost avertizati sa nu-l foloseasca. Nu numai ca acesta ar putea interfera cu alaptarea, dar exista o lipsa a reglementarii industriei.
De exemplu, ceaiul de anason este frecvent utilizat pentru colici. Anasonul chinezesc este considerat sigur si nontoxic, insa anasonul japonez este otravitor. Ele arata identic, dar anasonul japonez contine o neurotoxina puternica ce a fost gasita si in ceaiul de anason din America. Astfel, medicii au sfatuit parintii sa nu-l foloseasca. Eructatiile (ragaielile) dupa masa pot fi o solutie, conform sfaturilor medicilor pediatri si site-urilor de parenting care sustin ca ele promoveaza expulzarea gazelor care se acumuleaza in timpul hranirii, in scopul reducerii disconfortului intestinal. Dar un studiu din 2014 a dovedit ca si acestea sunt inutile si ineficiente. (Rodriguez-Gonzalez, I B Fernandez, P Z Rodriguez, A M LEchuga-Sancho, S L Lopez. Toxicity of remedies for infantile colic. Arch Dis Child. 2014)
Sau tratarea cauzei?
Deci care este tratamentul potrivit? Eliminarea laptelui de vaca din alimentatia mamei. (I Jakobsson, T Lindberg. Cow’s milk as a cause of infantile colic in breast-fed infants. Lancet. 1978) In acest sens a fost efectuat un studiu pe 19 sugari, colicile disparand imediat la 13 dintre acestia. Colicile au reaparut la 12 din cei 13 sugari dupa ce mamele care ii alaptau au consumat din nou lapte de vaca.
Cercetatorii au conchis ca tratamentul colicilor la sugari vine din dieta fara lapte de vaca a mamei, recomandare care continua pana in ziua de azi. (S M Sopo, S Monaco, M Greco, G Scala. Chronic food protein-induced enterocolitis syndrome caused by cow’s milk proteins passed through breast milk. Int Arch Allergy Immunol. 2014)
Asadar, solutia este simpla: eliminarea laptelui de vaca, alaturi de o dieta echilibrata a mamei. Daca si tu esti proaspata mamica, incepe chiar de azi sa inlocuiesti laptele de vaca din alimentatia ta cu formule pe baza de soia, orez sau migdale. Vei vedea ca bebelusul tau va fi mai linistit si mult mai vesel.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!