Astăzi vreau să-ți vorbesc despre alimentele care sunt cele mai concentrate surse de colesterol din dieta ta.

Citește articolul și descoperă ce alimente să eviți dacă ai colesterolul mare.

Care sunt cele mai concentrate surse de colesterol din dieta ta?

Dacă ouăle îți vin prima dată în minte când vine vorba de muuuuuuult colesterol, să știi că ești foarte aproape de adevăr: sunt pe locul doi…

De ce trebuie evitat excesul de colesterol? Pentru că joacă rolul principal în apariția aterosclerozei, iar aproximativ 90% din infarcturi și atacuri cerebrale sunt cauzate de ateroscleroză.

Creierul – mai concentrat decât oul

Potrivit bazei oficiale de date despre nutrienți, publicata de USDA in 2010 (U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2010. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23. Nutrient Data Laboratory Home Page) pe o listă cu cele mai bogate surse de colesterol, ouăle sunt surclasate detașat de diverse tipuri de creier: de vițel, de vacă, de porc și de miel, preparate în diverse feluri.

Dar ouăle bogate în Omega 3? „Noile tipuri de ouă ce conțin acizi Omega 3 sunt la fel de concentrate în colesterol. Răspunsul nu este hrănirea puilor cu semințe de în, ci semințele de în puse în cereale, iar puii dați afară de la masă!“  (Spence JD. Fasting lipids: the carrot in the snowman. Canadian Journal of Cardiology 2003 July; 19(8):890-2), afirma directorul Centrului de Cercetare a Arterosclerozei ș de Prevenire a Atacului Cerebral.

Cine poate mânca ouă fără riscuri?

În 2010, o nouă analiză (Spence JD, Jenkins DJ, Davignon. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. Canadian Journal of Cardiology 2010 Nov; 26(9):e336-9) făcută de oamenii de știință canadieni avertiza că persoanelor cu risc cardiac și cu un consum restricționat la maxim de 200 mg de colesterol pe zi nu li se recomandă nici măcar un ou zilnic, căci depășește această limită…

O întrebare mult mai interesantă ar fi: cine se află, totuși, în situația de a NU prezenta risc cardiac? Să nu uităm că de ani buni bolile de inimă sunt cauza numărul 1 a deceselor la nivel mondial! În acest sens, conducătorul studiului a precizat că aproape oricine prezintă risc de asemenea boli, singurii excluși fiind cei ce se așteaptă să moară prematur din alte cauze…

Concluzia studiului este o ironie fină la adresa celor care ignoră riscurile colesterolului: „Sistarea consumului de ouă după un stop cardiac sau atac cerebral ar fi că renunțarea la fumat după un diagnostic de cancer la plămâni: o acțiune necesară, dar tardivă.“

Redu și tu consumul de ouă la doar 2 pe săptămână. Conform studiilor, conținutul ridicat de colesterol te expune riscurilor de boli cardiace sau vasculare, care reprezintă în prezent cauza numărul 1 a deceselor la nivel mondial.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: