Daca saptamana trecuta iti aratam care sunt cele mai bune surse de calciu, astazi vreau sa-ti vorbesc despre fructe. Si pentru ca se apropie sezonul rece, cand nu vom mai avea la dispozitie fructe proaspete, vreau sa-ti atrag atentia asupra unui pericol eminent asupra sanatatii tale.

Citeste articolul si descopera ce fructe, chiar daca sunt intregi, iti pot afecta sanatatea

Conservele de fructe – sanatoase sau nu?

Stim cu totii ca legumele si fructele sunt extrem de sanatoase si ne protejeaza de boli cardiovasculare, ne imbunatatesc imunitatea si nu numai. Nutritionistii recomanda fructele in toate formele lor – proaspete, inghetate sau conserve. Dar fructele din conserve sunt la fel de eficiente ca cele proaspete?

Fructe intregi sau suc?

Mai multe studii facute in America au demonstrat ca fructele neprocesate (in special merele si portocalele) sunt superioare din punct de vedere calitativ produselor procesate, in special sucurilor de mere si portocale. (J C Rickman, D M Barrett, C M Bruhn. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. J Sci Food Agric. 2007)

Nu e nicio supriza ca fructul intreg este mai sanatos decat sucul procesat. Dar daca vorbim de acelasi fruct intreg, dar procesat in conserva?

Cat schimba procesarea fructelor si legumelor beneficiile acestora?

Se pare ca fructele din conserve nu ajuta la prelungirea vietii, dimpotriva, trecerea de la consumul de  fructe proaspete sau inghetate la conservele cu fructe poate scurta viata. (E T Aasheim, S J Sharp, P N Appleby, M J Shipley, M A Lentjes, K T Khaw, E Brunner, T J Key, N J Wareham. Tinned fruit consumption and mortality in three prospective cohorts. PLoS One. 2015)

Asa ca poate nu ar fi rau ca nutritionistii sa recomande consumul de fructe proaspete, uscate sau inghetate, si nu fructele din conserve.

Conservele din fructe contin de cele mai multe ori atat sirop cat si adaos de zahar. Procesul de conservare poate reduce unele substante nutritive, potentialul fructelor scazand cu 20-40%. Dar asta nu e tot. Prin procesare se distruge si aproximativ jumatate din vitamina C.

Vitamina C este una din cele mai importante vitamine pe care le gasim in fructe. Studiile au demonstrat ca oamenii care consuma citrice, fructe tropicale, broccoli si ardei gras au redus semnificativ riscul de accident vascular cerebral, tocmai datorita vitaminei C.

Astfel, specialistii s-au gandit ca la fel de util ar fi si consumul direct de pastile care contin vitamina C. S-au inselat. Oamenii care au consumat astfel de pastile nu au inregistrat o scadere a riscului de accident cerebral. (G C Chen, D B Lu, Z Pang, Q F Liu. Vitamin C intake, circulating vitamin C and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. J Am Heart Assoc. 2013)

In concluzie, cel mai eficient mod de a ne proteja de boli si a avea un sistem imunitar puternic este consumul de fructe proaspete. Incepe si tu chiar de azi cu un mar la gustarea de dimineata.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: