Exista vreo legatura intre constipatie si cancerul la san? Da, exista si este demonstrata stiintific! Vrei sa afli care este aceasta? Citeste articolul si descopera de ce constipatia predispune la cancer de san.
Si asta nu e tot! Ceaiul verde despre care saptamana trecuta iti spuneam ca poate fi folosit si ca apa de gura (https://blog.kilostop.ro/cea-mai-buna-apa-de-gura-naturala) este un excelent anticancerigen.
Ce legatura exista intre constipatie si cancerul la san?
Femeile care sufera de constipatie sunt predispuse la cancer la san – iata o legatura stiintifica bine stabilita de multe studii. De ce se intampla asa?
Explicatia oferita de cercetatori suna ca o recomandare clara: femeile au nevoie de mai multe fibre din fructe, legume si cereale integrale.
Constipatia – expunere mai indelungata la mutageni
Rezultatele mai multor studii sugereaza ca femeile care au unul sau mai multe scaune pe zi au riscul de cancer de san redus la jumatate. Care este legatura dintre san si colon? Constipatia inseamna un timp mai indelungat de contact intre colon si substantele toxice ce trebuie eliminate, ceea ce poate creste absorbtia de mutageni fecali – substante care produc mutatii ale ADN-ului si si cancerului si ajung in tesutul mamar (SS Maruti et al. A Prospective Study of Bowel Motility and Related Factors on Breast Cancer Risk. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2008).
Legatura dintre cancer si constipatie a fost stabilita in urma cu mai bine de 3 decenii, cand cercetatorii au investigat relatia dintre schimb?rile potential precanceroase in san si frecventa scaunelor la circa 1500 de femei. Femeile cu 2 sau mai putine scaune pe saptamana aveau un risc de 4 ori mai mare de a face cancer la san comparativ cu cele care aveau unul sau mai multe scaune zilnic, care prezentau cel mai scazut risc de a dezvolta acest tip de cancer (N L Petrakis, E B King. Cytological abnormalities in nipple aspirates of breast fluid from women with severe constipation. Lancet. 1981).
Cum reducem carcinogenii din colon
S-a demonstrat ca substantele carcinogene din colon intra in fluxul sanguin si au o predilectie dovedita pentru tesutul mamar al femeilor. Iar aceste substante sunt acizii biliari. Pana in prezent avem cel putin 15 studii care arata ca acizii biliari nu numai ca deterioreaza ADN-ul si hranesc cancerul deja format, ci pot, de asemenea, sa initieze cancere noi (H. Bernstein et al. Bile acids as carcinogens in human gastrointestinal cancers. Mutation Research, 2005).
Asadar, cum indepartam acizii biliari din organism? Marind viteza tranzitului intestinal, deoarece tranzitul colonic incetinit poate creste nivelul acizilor biliari (Lewis SJ, Heaton KW. The metabolic consequences of slow colonic transit. American Journal of Gastroenterology. 1999).
Iar aceasta viteza a tranzitului creste cand mancam mai multe fibre, deoarece o dieta bogata in vegetale creste eliminarea acizilor biliari. Mai mult, fibrele pot elimina elemente toxice precum plumbul ?i mercurul, dar si colesterolul in exces (D J A Jenkins et al. Effect of a Very-High-Fiber Vegetable, Fruit, and Nut Diet on Serum Lipids and Colonic Function. Metabolism, 2001).
Legatura dintre constipatie si cancerul la san a fost dovedita stiintific: acizii biliari care stau prea mult in colon sunt absorbiti in sange, se concentreaza in tesutul mamar si genereaza tumori. Pentru a evita acest lant de evenimente fiziologice, consuma mai multe fibre din vegetale.
Incepe chiar de azi cu un mic dejun cu cereale integrale, o salata de legume la pranz si o gustare formata din fructe dupa-amiaza.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!