Cum să reduci cantitatea de ftalați din dietă
Dacă în trecut am discutat despre turmeric, ca fiind ucigașul natural al cancerului, în articolul de astăzi îți propun să ne îndreptăm atenția asupra ftalaților. Citește articolul pentru a afla ce sunt aceștia și cum îți afectează sănătatea, fără să știi.
Ftalații ajung în organism și prin intermediul lactatelor, grăsimilor și produselor din carne
În primul rând, să lămurim misterul: ce sunt ftalații, cei care ocupă astăzi locul inculpatului? Aceștia sunt substanțe chimice utilizate cu precădere în industria materialelor plastice. Se găsesc așadar în produse de curățenie și îngrijire, în jucării, ambalaje și… alimente.
De ce „infracțiuni” se fac vinovați ftalații? Specialiștii ne spun că pot avea o serie de efecte dăunătoare asupra sănătății. Tulburările de creștere la copii și bebeluși, problemele de reproducere la bărbați, endometrioza la femei – sunt tot atâtea urmări neplăcute ale ingestiei involuntare de ftalați.
La adulți se asociază și cu creșterea depozitelor de grăsime abdominală, deci iată că ne pot influența și silueta. Nu întâmplător, pentru că dieta este chiar una dintre cele mai importante surse de expunere la ftalați.
Studiile au arătat fără dubii acest lucru. Participanții la un studiu nu au mâncat câteva zile. Ca urmare, cantitatea de ftalați eliminată în urină a scăzut semnificativ. Bineînțeles, astfel de soluții nu sunt posibile în viața de zi cu zi, ci au fost testate pe o perioadă restrânsă în condiții controlate.
În schimb, rezultate similare au fost constatate la cei care au consumat numai diete bazate pe plante timp de câteva zile.
Așadar, unde se ascund cele mai ridicate niveluri de ftalați? În carne, grăsimi și lactate.
Cum reușesc ftalații să invadeze produsele lactate
Cercetătorii din Seattle, Statele Unite ale Americii, au pornit de la premisa că ftalații sunt substanțe chimice dăunătoare. Au selectat 10 familii pe care le-au îndrumat să înlocuiască complet toate produsele alimentare ambalate din dietă. Aceștia s-au hrănit numai cu alimente proaspete, organice, fără ambalaje. Nimic din ceea ce mâncau nu atingea plasticul.
Spre exemplu, li s-a servit lapte organic direct în pahare de sticlă. Chiar și lăzile folosite pentru transportul alimentelor erau din lemn, în loc de plastic. (S Sathyanarayana, G Alcedo, B E Saelens, C Zhou, R L Dills, J Yu, B Lanphear, Unexpected results in a randomized dietary trial to reduce phthalate and bisphenol A exposures, „J Expo Sci Environ Epidemiol”, 2013)
Scopul era să determine rolul pe care l-ar putea avea eliminarea alimentelor procesate în scăderea nivelurilor de ftalați din organism. Concluziile studiului arată aceste valori înainte de schimbarea dietei, apoi la o săptămână după începerea experimentului nutrițional și în cele din urmă la o săptămână după revenirea la dieta inițială.
Tu ce îți imaginezi că s-a întâmplat? În mod surprinzător, cu totul neașteptat pentru cercetătorii, nivelul de ftalați a crescut în mod dramatic. În unele cazuri, chiar în condițiile consumului alimentelor proaspete și organice, nivelul a crescut cu 2000%.
Ca urmare a acestor concluzii, cercetătorii au testat toate alimentele. Dintre alimentele considerate sănătoase pe care le-au oferit participanților la studiu, laptele conținea o cantitate extrem de mare de ftalați.
Iar majoritatea ftalaților din lapte nu provin din organismul vacilor, ci chiar din tubulatura folosită pentru mulsul industrial. (L Castle, J Gilbert, T Eklund, Migration of plasticizer from poly(vinyl chloride) milk tubing, „Food Addit Contam”, 1990)
Cum se contaminează puii cu ftalați
Carnea de pui înregistrează cele mai mari niveluri de ftalați. Nici peștele nu face excepție. Surprinzător, nici ouăle, ceea ce ne indică faptul că păsările în sine sunt contaminate, nu se contaminează doar carnea în urma contactului cu ambalajele din plastic.
Prin comparație, consumul de soia a fost asociat cu niveluri semnificativ mai mici. Dar despre ce fel de expunere vorbim? Doza de referință a Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii este de 20 ug/kg pe zi.
În Europa, pragul maxim acceptabil este de 50 ug/kg-zi. Ținând cont de aceste limite recomandate, s-a constatat că o dietă tipică pentru sugari depășește nivelul de siguranță. Aporturile zilnice admise sunt depășite de aproximativ 4 ori în cazul adolescenților și adulților care mănâncă o dietă bogată în carne și lactate.
Începe și tu chiar de astăzi să reduci numărul produselor de origine animală pe care le pui în coș la supermarket. Alege în schimb alimentele pe bază de soia, pe care le poți consuma în salate sau sendvișuri, alături de legume proaspete de sezon. Te vei bucura astfel de mese sățioase, fără riscul intoxicării cu ftalați.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!