Daca saptamana trecuta iti aratam cum sa previi atacul de cord, astazi vreau sa te invat cum sa te feresti de efectele toxinelor asupra colonului.
Citeste articolul si afla cum sa-ti protejezi colonul de efectele nocive ale proteinelor animale.
Efectele proteinelor animale asupra colonului
Se estimeaza ca in cazul unei diete occidentale tipice, 12 grame de proteine ajung direct in colon, unde pot fi transformate in substante toxice, cum ar fi amoniacul. Aceasta degradare a proteinelor nedigerate din colon este numita putrefactie. Problema cea mai mare este ca unele dintre produsele secundare ale acestui proces de putrefactie pot fi foarte toxice.
De ce este daunatoare fermentarea proteinelor animale
Este in general acceptat faptul ca fermentarea carbohidratilor care ajung in colon poate avea efecte benefice datorita generarii de acizi grasi, insa fermentarea proteinelor este considerata daunatoare. Fermentarea proteinelor are loc in principal in capatul inferior al colonului si conduce la producerea metabolitilor potential toxici. Acesta ar putea fi motivul pentru care cancerul colorectal si colita ulcerativa se pozitioneaza in partea de jos a colonului, pentru ca acesta este locul in care proteina intra in putrefactie.
Probabil cea mai simpla strategie de reducere a efectelor nocive ale proteinelor fermentate este reducerea aportului de proteine. Dar acumularea acestor elemente toxice ale metabolismului proteic pot fi atenuate prin fermentarea materiei nedigerate din plante. Un studiu din Australia a aratat ca dieta oamenilor care consuma alimente ce contin amidon rezistent poate bloca acumularea de produse toxice cauzate de proteine. (Birkett A, Muir J, Phillips J, Jones G, O’Dea K, Resistant starch lowers fecal concentrations of ammonia and phenols in humans, Am J Clin Nutr. 1996.) Amidonul rezistent se gaseste in fasole fiarta, mazare, naut, linte, fulgi de ovaz crud si paste gatite. Cu cat se consuma mai mult amidon, cu atat exista mai putin amoniac in colon.
Cum contracarezi efectele proteinelor animale
Proteinele animale tind sa aiba mai mult sulf, care este transformat in hidrogen sulfurat in colon. Cum putem combate acest efect? Consumand mai multe plante, care produc butirat. Acesta este un acid capabil sa inverseze efectele negative ale hidrogenului sulfurat.(Christl SU, Eisner HD, Dusel G, Kasper H, Scheppach W , Antagonistic effects of sulfide and butyrate on proliferation of colonic mucosa: a potential role for these agents in the pathogenesis of ulcerative colitis, Dig Dis Sci. 1996.)
Legumele verzi contin in mod natural compusi ai sulfului dar, din fericire, un studiu efectuat timp de 25 de ani pe mai mult de 100.000 de femei a demonstrat ca sulful din legume verzi nu prezinta risc asociat de colita.
Asadar, din cauza proteinelor animale si a ingestiei alimentelor procesate, dieta standard occidentala poate contine de cinci sau sase ori mai mult sulf decat o dieta bazata pe vegetale. Asa ca incepe si tu chiar de azi si insoteste orice produs animal din alimentatia ta cu o portie dubla de legume.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!