Am vorbit în articolul trecut despre cât de mult arsenic conține orezul. Astăzi aș vrea să discutăm despre un condiment care ne poate influența sănătatea, dacă știm cum să-l consumăm.

Citește articolul pentru a descoperi unul dintre beneficiile neașteptate ale turmericului.

Turmericul are puterea de a reduce intensitatea durerilor postoperatorii

Turmericul este un condiment natural, extrem de gustos, dar descrierea lui nu se oprește aici. Îți amintești, cu siguranță, că într-unul dintre articolele mele de anul acesta ți-am dezvăluit că turmericul are un rol important în menținerea sănătății inimii. Știai că, în India, este folosit în mod tradițional ca remediu pentru durerea traumatizantă și pentru diminuarea senzației de oboseală?

Mai multe studii au demonstrat că turmericul reprezintă într-adevăr o alternativă ecologică la medicamentele antiinflamatorii sintetizate, care implică o serie de efecte adverse din cauza compoziției chimice și a modului de producție.

Puterea dovezilor științifice

În privința posibilității de redresare rapidă după intervențiile chirurgicale cu ajutorul turmericului, îți voi prezenta un studiu care a investigat eficacitatea acestuia în diminuarea durerii și a oboselii postoperatorii la pacienții cărora le-a fost extirpată vezica biliară. 50 de oameni care au suferit acest tip de operație au primit fie turmeric, fie le-a fost administrată o substanță-placebo, împreună cu analgezice propriu-zise, medicamentele recomandate pentru cazurile în care durerea devine insuportabilă. Chiar dacă a fost vorba doar de o intervenție chirurgicală laparoscopică, suferința fizică ulterioară nu este deloc de neglijat. (K A Agarwal, C D Tripathi, B B Agarwal, S Saluja. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study, „Surg Endosc.”, 2011.)

În săptămânile care au urmat intervenției chirurgicale, a avut loc o scădere dramatică a scorurilor de durere și oboseală în grupul căruia i-a fost administrat turmeric. Mai exact, valoarea „p”, care indică relevanța probelor, a atins cote de 0,000. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât sunt mai puternice dovezile că rezultatul indicat nu este întâmplător. Prin convenție, o valoare p sub 0,05 este considerată suficientă pentru ca un rezultat să fie înregistrat ca fiind semnificativ din punct de vedere statistic. O valoare precum cea din studiu, respectiv 0,000, nu poate fi ușor contrazisă – ar trebui ca experimentul să fie repetat de mii de ori înainte de a ajunge întâmplător la o concluzie atât de radicală.

Pe de altă parte, putem accepta că este greu să se ajungă la măsuri obiective când durerea și oboseala fac obiectul unui studiu. Ceea ce putem face este să comparăm necesarul de calmante în cazul ambelor grupuri. Dacă cei care au primit turmeric s-au confruntat totuși cu o durere care a necesitat administrarea a 7 analgezice, cei din grupul de control au primit 39 de astfel de pastile. Rareori se întâmplă ca o cercetare să scoată în evidență rezultate atât de spectaculoase în privința raportului dintre un remediu natural și medicamente. După cum poți observa, turmericul nu a eliminat complet necesitatea tratamentelor clasice, dar a diminuat-o simțitor.

Așa că începe și tu chiar de astăzi să îți condimentezi dieta cu acest ingredient-minune, folosindu-l pentru a da gust legumelor la cuptor sau supelor-cremă.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: