Astăzi ne îndreptăm atenția asupra proteinelor animale. Citește articolul și află cum influențează ele sănătatea rinichilor.

Dieta occidentală dereglează funcția renală 

Bolile renale cronice se adaugă treptat la seria celor mai des întâlnite afecțiuni ale omului modern. Aproape unul din opt oameni are acum o boală de rinichi, în majoritatea cazurilor nedescoperită încă.  Regimul occidental este un factor major de risc pentru afectarea funcției renale.

Concret, studiile incriminează zahărul, grăsimile saturate, grăsimile trans și colesterolul din produsele animale. Acestea provoacă modificarea fluxului sanguin al rinichilor, inflamația, scurgerea ulterioară a proteinelor în urină și o dereglare rapidă a funcției renale. (A Odermatt, The Western-style diet: a major risk factor for impaired kidney function and chronic kidney disease, „Am J Physiol Renal Physiol”, 2011.)

Mai mult decât atât, o dietă necorespunzătoare poate schimba efectiv structura rinichiului. Proteina animală furnizează o încărcătură acidă, crescând producția de amoniac și deteriorând celulele sensibile ale rinichilor. De aceea, pentru prevenirea sau încetinirea declinului funcției renale, se recomandă restricționarea aportului de proteine provenite din carne. ​​

Proteinele animale sporesc volumul de muncă al rinichilor

Dieta poate influența decisiv deteriorarea funcției renale, fapt posibil în absența altor afecțiuni favorizante. Confruntați cu un aport consistent de proteine animale, rinichii ajung în stadiul de hiperfiltrare. Asta înseamnă că depun un efort suplimentar pentru procesarea acestora. Consumul constant de carne este un factor de risc mai puternic decât consumul intermitent, din cauză că supune rinichii unui stres permanent. Practic, este ca și cum am insista să conducem mașina, în ciuda faptului că beculețul roșu de pe bord este aprins.

Proteina animală declanșează o reacție inflamatorie a rinichilor. Cercetătorii le-au administrat medicamente antiinflamatorii puternice pacienților care se confruntau cu hiperfiltrarea. Rezultatul? Stresul renal se diminuează. Atenție, aceasta este o dovadă a impactului inflamator pe care îl au produsele din carne asupra rinichilor. Nu este nici pe departe o indicație de a consuma fără restricții proteine animale, câtă vreme suplimentăm cu medicamente antiinflamatoare.

Proteinele animale versus proteinele vegetale

Aportul unei cantități egale de proteine ​​din plante nu pare să aibă deloc aceleași efecte asupra rinichilor precum proteinele animale. Dacă mănânci o bucată de ton, presiunea asupra rinichilor crește în doar câteva ore de la consum. Dacă înlocuiești tonul cu un sandvici cu tofu, care are aceeași cantitate de proteine, rinichii nu se resimt. Nu numai carnea, ci și ouăle și produsele lactate produc același tip de afectare renală, atât la persoanele cu rinichi normali, cât și la cele cu rinichi bolnavi.

Studiile au arătat că substituirea proteinelor animale cu proteine din soia este asociată cu o mai mică hiperfiltrare și cu mai puține scurgeri de proteine în urină. Concluzia: funcția renală se desfășoară în parametri optimi. (SR Teixeira, KA Tappenden, L Carson, R Jones, M Prabhudesai, WP Marshall, JW Erdman Jr, Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy, „J Nutr.”, 2004.)

Odată ce rinichii s-au deteriorat până la punctul în care proteinele ajung în mod curent în urină, o dietă bazată pe vegetale reprezintă soluția viabilă. Scurgerea de proteine ​​pe o dietă standard a fost comparată cu rezultatele în timpul unei diete vegetariene. În mod surprinzător, ca și cum ai acționa un comutator de lumină pe principiul oprit-pornit, așa se schimbă situația rinichilor în funcție de alimentația din ziua respectivă.

Așa că limitează și tu consumul de produse animale. Asigură-te în schimb că incluzi la fiecare masă o varietate de legume. Începe chiar de azi cu o cină formată dintr-o salată verde, roșii, castraveți și plante aromatice, la care să adaugi cubulețe de tofu.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: