Daca saptamana trecuta ti-am vorbit despre grasimile periculoase care se ascund in alimente, astazi vreau sa iti atrag atentia asupra unui alt pericol care iti poate ameninta sanatatea.

Pentru ca primavara se apropie cu pasi repezi si soarele ne rasfata pentru perioade tot mai lungi din zi, azi vreau sa-ti vorbesc despre cum poti sa te feresti de efectele nocive ale soarelui prin dieta.

Citeste articolul si descopera ce sa consumi si ce sa eviti pentru a te proteja de cancerul de piele.

Cum sa previi cancerul de piele din interior

Este rareori fatal, dar tot mai frecvent intalnit. De fapt, incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani si a ajuns pe primul loc in topul cancerelor din Romania, mai frecvent decat cancerele la prostata, plaman, san colon la un loc! Soarele poarta o parte din vina, solarele o parte si mai mare, insa efectele sunt cele mai devastatoare in combinatie cu alcoolul.

Alcoolul distruge antioxidantii protectori

Consumul de alcool este in general asociat cu cancer la gura, gat, esofag, stomac, ficat, colon… dar de ce cancer de piele? Ei bine, un studiu pe 300.000 de americani a descoperit ca un consum excesiv de alcool se asociaza cu mai multe arsuri solare(KJ Mukamal. Alcohol consumption and self-reported sunburn: a cross-sectional, population-based survey. Journal of American Academy of Dermatology, 2006).

Cauza este aceea ca alcoolul ingerat genereaza multi radicali liberi, care consuma antioxidantii ce ne protejeaza pielea de ultraviolete(RN Saladi, T Nektalova, JL Fox. Induction of skin carcinogenicity by alcohol and ultraviolet light. Clinical and Experimental Dermatology. 2010).

Asadar, solutia la acesta problema este logica: fructele si legumele bogate in antioxidanti! Acestea cresc capacitatea antioxidanta a sangelui si ne pot proteja de efectele nocive ale soarelui. Ok, teoria e buna, dar cum functioneaza in practica?

Ce sa bei ca sa nu te arzi

Intr-un studiu pe femei, participantele s-au expus la o lampa UV, inainte si dupa ce jumatate dintre ele au consumat trei linguri de pasta de rosii pe zi, timp de trei luni. Evident, deteriorarea ADN-ului a fost semnificativ mai mica. Asadar, odata cu venirea primaverii trebuie sa pregatim pielea pentru canicula consumand din belsug alimente bogate in antioxidanti, precum rosiile, care pot reduce roseata unei arsuri solare cu 40% (W Stahl et al. Dietary tomato paste protects against ultraviolet light-induced erythema in humans. British Journal of Dermatology. 2001).

Insa consumul de alcool scade protectia din interiorul pielii. Dupa 3 pahare minuscule de vodca, in circa 8 minute, nivelul de antioxidanti din piele scade dramatic. Aceeasi cantitate de vodca cu suc de portocale amelioreaza putin efectul distrugator, dar mai bine nu bei deloc alcool cand stai la soare (ME Darvin et al. Alcohol consumption decreases the protection efficiency of the antioxidant network and increases the risk of sunburn in human skin. Skin Pharmacology and Physiology, 2013).

In acelasi studiu, cercetatorii au expus voluntarii la o lampa UV pentru a vedea in cat timp se produce arderea pielii. Intervalul de inrosire a pielii a fost semnificativ mai scurt dupa consumul de alcool, decat la cei care care fie nu au consumat deloc alcool, fie au consumat alcool in combinatie cu suc de portocale. Iar portocalele sunt destul de sarace in antioxidanti, mai ales in comparatie cu fructele de padure (KL Wolfe et al. Cellular antioxidant activity of common fruits. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2008).

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca „oamenii ar trebui sa fie constienti ca alcoolul in combinatie cu expunerea la soare sau o cabina de bronzat creste riscul de arsuri solare si, prin urmare, riscul de imbatranire prematura a pielii si chiar cancer de piele.”

Asa ca, evita pe cat posibil consumul de alcool atunci cand te expui la soare. Daca nu il poti evita, macar opteaza pentru un daiquiri cu zmeura. Si, ca sa-ti pregatesti tenul de vara, incepe chiar de azi cu un pahar generos de suc de rosii.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: